Kuba väntar på verklig tillväxt

Enligt egna officiella siffror befinner sig Kuba i en period av exceptionell ekonomisk expansion med en BNP-tillväxt på tolv procent. Men det är siffror som ingen riktigt begriper och inget som någon kuban märker något av.

– Husmödrarna jublade och Fidel Castro kunde, sent på ålderns höst, njuta av ett välbehövligt uppsving av sin popularitet.

Så beskriver Dagoberto Valdes, en aktivist i staden Pinar del Rio längst ut på Kubas västra udde, reaktionen på den ”energirevolution” som Castro lanserade för drygt ett år sen och som bland annat innebar att staten delade ut nya kylskåp, grytor och glödlampor till de kubanska hushållen.

Dyra elräkningar
Det rör sig om den mest genomgripande materiella förändringen på Kuba sen Sovjetblockets sammanbrott. Den var möjlig tack vare det ekonomiska stödet från Venezuelas Hugo Chavez.

Men nu har jublet övergått i gnällig klagan.

– Varje månad kommer amorteringar för kylskåpen och grytorna och dessutom en elräkning som är mångdubbelt högre än tidigare, säger Dagoberto Valdes.

Energirevolutionen innebär nämligen inte bara ett försök att spara energi, utan också ett slut på statens subventionering av hushållens elkonsumtion.

– Ingen hade räknat med att det skulle kosta något, säger Dagoberto Valdes lite sorgset.

Turism på nedgång
Att plötsligt börja tillämpa normala regler i ett land vars ekonomiska lagar inte har bestämts av marknaden eller rationella överväganden, utan av ledarens, Fidel Castros, nycker kan vara rejält förvirrande.

Det nyckfulla i den kubanska regimens ekonomiska beslut präglar praktiskt taget alla ekonomiska verksamheter, också dess mest framgångsrika satsningar, som turismen.

Efter bara 15 år, är turismen redan en industri på nedgång, helt enkelt därför att den fungerar dåligt. Än är det för tidigt att tala om turismens uppgång och fall. Men annars är det just den dramatiken, uppgång och fall, och noll kontinuitet, som beskriver Kubas ekonomi de senaste 47 åren.

Det är en direkt konsekvens av Fidel Castros absoluta makt och ständiga sökande efter den definitiva grundbulten; det gyllene knepet för att en gång för alla lyfta Kuba in i den utvecklade världen.

Hopp i det tysta
Det senaste knepet, att exportera läkare till Venezuela, kunde Castro använda för att producera siffror om en enastående ekonomisk tillväxt, men hittills bara på papperet.

Ingen säger det ännu högt, men mitt i sorgen över Fidel Castros sjukdom växer, även bland kubaner i ledande ställning, ett hopp om att när han väl är död ska rationaliteten på nytt få en chans att göra sig hörd i Kubas ekonomi.

Och då kanske Kuba kan börja växa. På riktigt.

Lars Palmgren, Havanna
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".