Högt befäl försvarar Bushs Irakpolitik

USA bör inte börja ta hem soldater från Irak. Det var det entydiga beskedet från USA:s högste ansvarige general för Mellanöstern när han förhördes av den amerikanska kongressen.

Om demokraterna hade hoppats på medhåll i det första senatsförhöret om Irak efter valsegern förra veckan, så hade de tagit ordentligt fel. General John Abizaid som är USA:s högste befäl i Mellanöstern var istället tydlig med sitt stöd till president George Bushs Irakpolitik.

Flera ledande demokrater har ju de senaste dagarna krävt att USA ska börja ta hem soldater inom fyra till sex månader. Men någon sådan tidtabell ville inte general Abizaid veta av, det skulle minska flexibiliteten sa generalen.

Republikanen John McCain som vill bli president om två år, vill istället skicka fler soldater till Irak, men det avfärdade general Abizaid också. McCain anklagade då generalen för att skönmåla bilden av Irak. Han frågade om Abizaid tyckte att det var uppmuntrande att falska poliser häromdagen kunde kidnappa hundrafemtio människor på Bagdads universitet.

McCain var inte den enda profilstarka politikern som ifrågasatte general Abizaid. Demokraten Hillary Clinton sa att hopp inte är en strategi. Den brutala verkligheten är att varken USA eller Irak uppnår några förbättringar.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".