Anna Politkovskaja mördades.

Inga spår efter Politkovskajas mördare

41 dagar efter mordet på Anna Politkovskaja saknas ännu klarhet i vem som låg bakom mordet. På onsdagen samlades hundratals i centrum av Moskva för att avsluta den 40 dagar långa sorgeperioden och ställa nya krav på att hitta Politkovskajas mördare.

– Nej, jag tror ingen mördare kommer hittas, säger 24-åriga Katja Sajtsova, som fanns på Pusjkintorget för att minnas att det var 40 dagar sedan mordet på journalisten Anna Politkovskaja.

En buddistisk bön till trumma, foton av journalisten, plakat med texten ”Vem dödade henne” och ”sanningen kan inte dödas” och några hundra som samlats med ljus i händerna.

Blommor vid hennes port
Vid Politkovskajas port någon kilometer bort lades blommor ned under hela kvällen. Alla vill veta sanningen, men få av dem som sörjer den självständiga och kritiska Anna Politkovskaja tror att mördarna kommer att avslöjas.

– Vi har som i Vitryssland, vi får inte veta vad som pågår i Ryssland, total censur och politiska mord. Så har vi det, sa en av de äldre männen som höll plakat med ”Vem dödade henne”.

Pensionären Ludmilla Alexesejeva som gick förbi på väg till teatern sa luttrat:

– Jag anser att vi inte får veta vem som gjorde det. Det var inte bara ett mord. Se på vårt land. Här har pågått krig i 15 år och ni vet hur läget är här, skrattar hon uppgivet och hastade vidare till teatern.

Svärta ned Rysslands rykte
Enligt åklagaren kan det finnas utländsk inblandning. Det liknar president Vladimir Putins kommentarer om att Rysslands fiender dödat Politkovskaja för att svärta ned Kreml och Rysslands rykte.

Ett annat spår har varit en polis, som tidigare hotat Politkovskaja. Utredare ska ha åkt till Sibirien för att undersöka detta, men polisen själv har svurit sin oskuld. 

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".