Få företag får godkänt i Jämos granskning

Just nu pågår Jämos största granskning hittills av svenska företags jämställdhetsarbete. Nära 400 företag granskas i den första omgången och än så länge har bara 14 fått godkänt.

Chefen på Jämos granskningsenhet, Märit Röger, är besviken.

- Det är en dålig siffra eftersom kravet har funnits sedan 1994 med skärpning av lagen 2001. De har haft många år på sig, och det står i lagen att de årligen ska göra en lönekartläggning, så det är klart vi är besvikna på att det är så få som skickar in den och lever upp till lagens krav, säger hon.

Totalt ska 1 200 arbetsgivare granskas, och över en miljon anställda berörs, därav namnet miljongranskningen.

Slumpvis utvalda företag
Företagen är slumpmässigt utvalda av Statistiska centralbyrån och av alla storlekar, från 500 till 30 000 anställda, både från den privata och offentliga sfären.

Enligt lagen om jämställdhet, som funnits sedan 1994, ska alla arbetsgivare i Sverige ta fram en handlingsplan för jämställdhet varje år. Trots det är det alltså bara 14 stycken av de hittills granskade som lever upp till lagens krav, och fått godkänt av Jämo.

Hittills har trettio procent av företagen begärt och fått anstånd, vilket betyder att de inte kunde ta fram sin jämställdhetsplan på den tid Jämo satt ut.

Bland dem finns företag som Vattenfall och Volvo Personvagnar. Även Sveriges Radio finns bland de företagen.

Brister i jämställdhetsplaner
Hittills har 88 av de företag som granskats fått kompletteringskrav från Jämo. Det betyder att de har brister i sina jämställdhetsplaner, och alltså inte lever upp till lagens krav.

Bland dem finns stora företag som IKEA, läroverk som Stockholms universitet och statliga verk som Migrationsverket.

-  Vi har inte hunnit med det, men vi jobbar på det. Vi har en grupp som jobbar med de frågorna, med representanter från arbetstagarorganisationerna och med representanter från arbetsgivarna. Anledningen är att vi blev klara med lönerevisionen så pass sent, säger Fernando Alvarez, personalchef på Migrationsverket.

Märit Röger är inte nöjd med hur företagen i världens mest jämställda land sköter sig än så länge, och förstår inte varför det är så svårt att jämföra lönerna mellan män och kvinnor.

- Om man läser allt det rådgivningsmaterial som vi har på webbplatsen och i tryckt form, så ska det inte vara så svårt att göra. Om man har en bra egen bild av varför man sätter lön ska man också kunna förklara det, säger Märit Röger.

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".