Christer Fuglesang.

Fuglesang redo för rymdfärd

På torsdagen sätter sig den svenske astronauten Christer Fuglesang för första gången i den startklara rymdfärjan Discovery. Det är dags för den sista generalrepetitionen, och simulerad nedräkning. Ekots USA-korrespondent var med vid besättningens sista pressträff.

Jag står vid avskjutningsramp 39B vid Kennedy Space Center i Florida.

Astronauternas sista övning här är att öva nödevakuering om något skulle gå snett vid själva uppskjutningen.

Då ska astronauterna blixtsnabbt kasta sig i enkla linbanekorgar, en sorts stol som sitter fäst i sju vajrar uppe från avskjutningstornet.

Det är också sista gången man kan ställa frågor till Christer Fuglesang och hans kollegor.

– Det känns väldigt härligt att vara så nära en uppskjutning, och att vara så nära en rymdfärja som snart ska skjutas upp. Närmast ska vi gå in rymdfärjan, bli fastspända och göra nedräkning ända till fem sekunder före start. Då avbryter vi och simulerar en utrymning, säger Christer Fuglesang.  

– Det är för att lära oss att agera under en utrymning och dels för att få en känsla för hela nedräkningsprocessen. Sedan har vi tre rymdpromenader kvar att öva på i Houston i en pool. Strax därefter går vi karantän för att komma tillbaka hit den 3 december.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".