Klicka för grafik!

Män erbjuds omtvistat cancertest

Nu ska alla män som vill kunna genomgå ett test för att upptäcka prostatacancer. Det har tidigare funnits ett motstånd bland Sveriges urologer att inför testet.

– Jag tror att det är bra att man börjar med ett frivilligt test, det är en komplicerad fråga om man ska ta det eller inte. Fördelarna är att man hittar tumörer och kan behandla en del patienter som riskerar att dö i prostatacancer,säger Peter Wiklund, professor i urologi vid Karolinska institutet.

– Nackdelarna är att man hittar tumörer som man inte har någon anledning att hitta, det vill säga tumörer som är ganska snälla. Då försämrar man livskvaliteten hos de patienterna utan att man gör någon nytta med behandlingen. Det är den avvägningen som är så svår.

Frivilliga tester
Det kommer att bli frivilligt att göra ett så kallat PSA-test för att upptäcka prostatacancer. Prostatacancer är den vanligaste dödsorsaken i cancer hos män. 2 000 dör i sjukdomen varje år.

I vår ska alltså Socialstyrelsen ta beslut och man planerar att införa testet från och med sommaren 2007.

Men det har funnits ett motstånd mot testet, eftersom man inte kunnat skilja ut de farliga tumörerna från de ofarliga på ett säkert sätt och därför behandlat patienter i onödan, med biverkningar som inkontinens och impotens som följd i en del fall.

Men nu har Sveriges urologer enats om att införa testet för dem som vill. Testet ska inte bli en så kallad allmän screening, att jämföra med mammografi för kvinnor.

Råder oenighet
Fortfarande råder oenighet om testerna både i Sverige och internationellt. Men Peter Wiklund professor i urologi vid karolinska anser att man borde testa alla när utvecklingen gått framåt ytterligare.

– Jag tror att vi för eller senare kommer få en allmän undersökning i Sverige. Därför att det blir det enda sättet att minska dödligheten i prostatacancer, men när vi inför det bör vi också ha bra metoder som ger lite biverkningar. Sen bör vi kunna skilja ut de farliga tumörerna från de mindre farliga, säger Peter Wiklund.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".