Sömnmedel tredubblas till barn och unga

Uppdaterad 15:45
Användandet av sömnmedel och lugnande tabletter bland unga har tredubblats under de senaste fem åren. Men hur preparaten påverkar barn och unga vet man inte säkert men sömnforskare manar till försiktighet.

Men ingen vet hur det ökade användandet påverkar barn och ungdomar eftersom att det inte bedrivs någon forskning. Men det finns en oro för att det skulle kunna vara skadligt.

– Allting tyder på att barn är mycket känsligare för biokemiska substanser över huvudtaget. Barns nervsystem utvecklas och stör man den utvecklingen kan nog mycket hända, säger Tor-Björn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet.

Men riktigt vad som kan hända vet man inte i dag. Torbjörn Åkerstedt vill inte spekulera, utan efterlyser i stället forskning som kan visa hur olika preparat påverkar barn, i dag görs alla tester på vuxna.

Barn och unga får svårare att sova
Problemet med sömnsvårigheter blir allt vanligare. De undersökningar som finns, visar en kraftig ökning. I åldersgruppen 16–24 år, den yngsta gruppen det finns statistik för framgår att bland killarna har sömnsvårigheterna ökat från 7 procent till 24 procent under de senaste tio åren.

Det handlar främst om stress och ökade krav från omgivningen men också om problem som mobbning i skolan för de unga.

Tre gånger så mycket på fem år
Under de senaste fem åren har utskrivningen av sömnmedel och lugnande mediciner till unga alltså tredubblats. Det visar statistik från Apoteket som SVT:s Lilla Aktuellt tagit del av. Under förra årets såldes nästan 20 000 förpackningar.

– De flesta strävar efter att vara återhållsamma. Men tendensen har ökat och många barn och ungdomar har problem med sömnen. Man ska vara väldigt försiktig att medicinera bort problemet och istället gå igenom orsakerna till det, säger barnläkare Bo Tjällström i Norrköping.

Tor-Björn Åkerstedt menar att det kan vara för lätt att få preparat utskrivna.

– Man måste säga att man är för snabb att skriva ut sådana här preparat. Eftersom inga utvärderingar finns måste svaret bli ja, säger han.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".