Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trög omställning till nytt brandskydd

Publicerat torsdag 16 november 2006 kl 12.30

Fastighetsägare till allmänna lokaler måste numera skicka in redogörelser för sitt brandskyddsarbete. Men många av redogörelserna används aldrig av Räddningstjänsterna, hävdar Svenska brandskyddsföreningen.

– Man får in de här skriftliga redogörelserna, lägger dem på hög och vet inte hur man ska hantera dem, säger Lars Rang, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

För snart tre år sen ändrades lagen kring brandskyddsarbetet och ett större ansvar lades på fastighetsägarna.

Istället för de traditionella brandsynerna när räddningstjänsten kom ut och kontrollerade brandskyddet så ska 50 000 ägare till bland annat skolor, sjukhus, fabriker och hotell själva göra en redogörelse av hur man arbetar med brandskyddet och vilka risker som finns.

Trög omställning
Den skriftliga redogörelsen skickas till räddningstjänsten som utifrån den gör en bedömning om man måste göra ett besök. På flera håll har arbetet gått som planerat, men på andra ställen har redogörelserna mest blivit liggande i högar eller satts in pärmar, ofta för att räddningstjänsten kanske haft svårt att ställa om, menar Lars Rang.

– En del handlar väl mycket om egen organisation och om hur man ska hantera den nya processen, säger Lars Rang.

Samtidigt har det varit trögt att få in alla redogörelser från fastighetsägarna. Tidsfristen var satt till första januari 2005, men fortfarande ett år senare fattades var fjärde redogörelse, och även där menar Lars Rang att kommunerna haft ett ansvar.

– Det fattas information ute i kommunerna till fastighetsägarna. Många fastighetsägare har inte en aning om detta, säger han.

Ekonomisk fråga
Ett bekymmer har också enligt Svenska brandskyddsföreningen varit att många räddningstjänster varit beroende av de avgifter man tagit in på brandtillsynen och låtit de behoven styra för att få ihop budgeten.

– Man har av tradition budgeterat för intäkter för de här tillsynerna, men det borde inte vara någon sådan budgetering därför att målsättningen är ju på sikt att man inte ska genomföra några besök, och det är ju besöken man får ta betalt för.

Nu har den här lagen funnits i snart tre år, betyder det här att den har varit verkningslös?

– Nej, absolut inte. Brandfrågorna har faktiskt höjts och diskuteras mycket mer idag så kunskapen och intresset har definitivt ökat med den nya lagstiftningen.

Men det finns en hel del kvar att göra?

– Absolut. Det finns mycket kvar att göra, säger Lars Rang.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".