Skolpersonal välkomnar behörighetskrav

Att regeringen vill förbjuda obehöriga lärare, som Ekot rapporterade om på torsdagsmorgonen, får positivt mottagande av lärare och rektorer. Men i en del lägen är det för hårt menar personal på Buråsskolan i Göteborg.

Samtidigt finns viss kritik mot förslaget som till exempel innebär att en lärare bara får undervisa i ämnen som läraren är utbildad för.

– För kvalitetens skull är det väldigt bra men ibland behöver man också se helheten när det gäller eleverna. Det finns en risk för snuttifiering med många olika lärare inne i klasserna, säger Cecilia Lindh som är lärare vid Buråsskolan i Göteborg.

Snacket går i lärarrummet
Cecilia Lindh undervisar i tyska, engelska och svenska vid Buråsskolan. Här går sammanlagt 441 elever i 20 klasser från de yngsta i förskolan till de äldsta i nionde klass.

I personalrummen, här precis som på många andra skolor runt om i landet idag, går diskussionerna heta om den nye skolministerns förslag.

Dels ska det bli förbud för kommunerna att ge obehöriga lärare tillsvidareanställningar och dessutom ska en lärare bara få ha undervisning i de ämnen som den enskilde läraren faktiskt har formell utbildning i.

Var tionde är obehörig
Det är framför allt utanför storstäderna som de outbildade lärarna finns men enligt regeringen saknar sammantaget mer än var tionde tillsvidareanställd lärare pedagogisk utbildning.

Det ska alltså i framtiden inte räcka med att läraren kan ha skaffat sig sina kunskaper på annat sätt, utanför den akademiska lärarutbildningen.

Rektorn på Buråsskolan, Kristina Stenwall, tycker i grunden att regeringens skärpning av lärarrollen är bra men hon är ändå lite tveksam.

– I vissa fall kan det slå krokben för mig när jag ska organisera så det blir bra för en klass. Om jag har en jätteduktig svenska-SO-lärare som undervisar i en sexa kanske den läraren också är duktig på engelska men utan att ha formell lärarbehörighet. Jag kan då ändå tycka att det är bra att hon har engelska med den klassen, då kan jag tycka att det här är väl hårt, säger Kristina Stenwall.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".