Kostnaderna drar iväg.

Kostnaderna för OS i London ökar

Kostnaderna för OS i London 2012 drar iväg. Nu talas det om att de gigantiska arenorna och allt som krävs runt omkring, kan bli dubbelt så dyrt som det från början var tänkt.

Det kanske var en glädjekalkyl, men de första beräkningarna inför Londons olympiska spel handlade om en budget på cirka 34 miljarder kronor. Nu är summan ungefär den dubbla, runt 70 miljarder kronor, om det nu kommer att räcker med det.

Förklaringen som den myndighet som arbetar med OS-förberedelserna ger, är bland annat stigande kostnader för säkerhetsarrangemang.

Säkerhetskraven skärptes på en natt
Dagen efter beskedet om att OS 2012 skulle hållas i London, briserade sprängladdningarna som dödade 52 människor. Över en natt skärptes alltså kraven på ökad säkerhet.

Det handlar också om flera stora byggprojekt som blir dyrare än vad som tänkt. Något som den projektansvarige, en amerikansk byggherre, slog larm om nyligen. Han hoppade till och med av alltsammans och reste hem till USA, i protest mot vad han ansåg var skenade kostnader.

Vill bygga friidrottsarena
Hans frustration handlade också om att politikerna vill bygga en friidrottsarena till OS som sedan ska kunna gå att förvandla till en fotbollsarena. Något som han betecknande som tekniskt omöjligt.

I takt med att kostnaderna nu ökar, så växer också oron för finansieringen. En del kommer skattebetalarna i London att få stå för, redan nu betalar varje hushåll här ungefär fem kronor i veckan till OS 2012.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".