Bemba-anhängare kastar sten i Kinshasa.

Spänd väntan på förlorarens första tal

Trots en klar valseger för den sittande presidenten i Kongo, Joseph Kabila, så väntar alla på motståndaren, Jean-Pierre Bembas reaktion. Fortfarande på torsdagseftermiddagen så är centrala Kinshasa en öde och en belägrad stad, där ett par försök till upploppsprotester snabbt slogs ner av militär.

Jubel i stora delar av östra Kongo men bara i en liten ficka i huvudstaden Kinshasa, runt den nyvalde presidenten Joseph Kabilas högkvarter, där ölflaskorna skickades runt av segerrusiga ungdomar.

– Nu får de se hur Kabila agerar som riktig president, sa Dominic och syftade på Bemba-anhängarna.

Skingrades utan skott
Men bara några hundra meter bort, rasade förloraren Jean-Pierre Bembas anhängare och ilskan steg i takt med alla pansrade FN-fordon och kravallpolisbilar som närmade sig.

Snart antändes det första bildäcket och stenar började hagla mot allt och alla.

Men polisen, var denna gång fast besluten att kväsa alla upplopp och efter ett par sammandrabbningar, utan att avlossa ett enda skott, så skingrades anhängarna.

Folk håller sig undan beväpnade män
Men bakom murarna till Bembas högkvarter, väntar 1 500 tungt beväpnade män och är för dessa och alla andra väpnades styrkor som Kinshasa-borna är livrädda.

Knappt en bil finns i centrum, väldigt få butiker har vågat öppna och människor håller sig hemma i väntan på vad som ska eller kan ske.

Tvingas ut
I utkanterna av Kinshasa börjar marknaderna öppna igen men varannan liten butik är igenbommad. Men folket måste överleva: utan kylskåp, utan matlager, utan pengar tvingas man ut för sin överlevnad.

Kinshasa är som en belägrad stad, pansarfordon, granatkastare och automatgevär i varje gathörn. Nu väntar man på förlorarens första tal: ska han acceptera eller förkasta valresultatet?

Vincent Dahlbäck, Kinshasa i Kongo
vincent.dahlback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".