Försvunna tsunamiband blir polissak

Regeringskansliet har polisanmält att det eventuellt saknas ett 30-tal databand med säkerhetskopior av e-posttrafiken inom regeringskansliet i samband med tsunamikatastrofen 2004.

Johan Hirschfeldt i katastrofkommissionen har endast fått 119 band, trots att det från början sades att det fanns 152 band.

– Det grundar sig på att vi inte kan utesluta att det saknas band. Då kan det inte heller uteslutas att det har begåtts något brott, säger regeringens förvaltningschef Jan Landahl.

Jan Landahl misstänker alltså att det kan fattas ett 30-tal databand. Dessa ska i så fall ha försvunnit ur ett bevakat rum där banden förvarades i ett låst säkerhetsskåp som bara ett fåtal personer har tillgång till.

Säkerhetskopior av e-posttrafik
Banden är säkerhetskopior av e-posttrafik som kan ge viktig information om regeringens hantering av flodvågskatastrofen.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt var det Jan Landahl som tillsammans med statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe som i mitten av oktober gav information om att det fanns 152 databand.

– Till mig angavs det att det var 152 band och Johan Hirschfeldt har fått 119, då förstår jag att det rese frågor kring detta. Jag undrar också hur den skillnaden ska kunna förklaras, säger Fredrik Reinfeldt.  

Brott kan ha begåtts
Förklaringen till att det ser ut att fattas ett 30-tal databand kan vara att ett brott har begåtts av någon inom regeringskansliet.

Men Jan Landahl ångrar nu att han nämnde siffra 152 utan att själv ha kontrollräknat banden.

– Den uppgiften nämnde jag för statsministern vilket jag i efterhand kan konstatera att jag inte skulle ha gjort, jag skulle ha kontrollerat detta. Denna uppgift har sedan spritts något sätt, säger han.

Säpo, Säkerhetspolisen har redan inlett polisutredningen säger informationsdirektör Anders Thornberg.

– Det här är ju en mycket ovanlig utredning. Först ska vi sätta oss in i den här frågan och utreda om det saknas band och om det har begåtts något brott. Vi jobbar på och har redan börjat arbeta med det, säger Anders Thornberg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".