MAN presenterar offentligt sitt bud på Scania.

MAN:s vd förnekar nedskärningar

På torsdagen presenterade MAN offentligt sitt bud på lastbilstillverkaren Scania. MAN:s svenske vd Håkan Samuelsson som förnekar uppgifterna om att affären kan leda till neddragningar och effektiviseringar i Sverige.

På torsdagen presenterade tyska MAN sitt budprospekt för Scania. En diger lunta som handlade mycket om samordningsvinster och att företagen tillsammans kan bli en dominerande aktör på lastbilsmarknaden.

I matsalen över en dagens lunch hos en Scaniaåterförsäljare utanför Stockholm diskuterades budet i dag bland Scania-chaufförer. En av dem var Bengt Sporre som kör bärgningsbil.

– Jag tror att Scania skulle förlora på det. MAN vill ju öka sina marknadsandelar, säger han.  

Men chaufförernas farhågor och Scanialedningens motstånd till trots så tror MAN:s svenske vd Håkan Samuelsson fortfarande på upplägget.

– Jag är optimistiskt att vi inom den här tiden som nu finns för överläggningar kommer att nå det nödvändiga stöd som krävs för den här sammanslagningen. Jag har också noterat Investors positiva inställning till det industriella konceptet, säger han.

Pratet om att det skulle bli större neddragningar på Scaniasidan eftersom det finns anställningstrygghet fram till 2012 på vissa delar i MAN, skriver inte du under på?

– Nej det är helt grundlöst, synergierna kommer inte att få neddragning i produktion. Självklart måste båda företagen fortsätta sina rationaliseringsprogram, men där har jag en stor respekt för den produktivitet och kostnadsnivå Scaniasidan har gjort. Där har vi på den tyska sidan ytterligare något att göra.  

När hade du senast kontakt med Scanias huvudägare Investor eller Wallenbergsfären?

– Det finns en dialog för att nå det stödet som vi behöver för att driva det här i hamn. I övrigt kan jag inte kommentera vad vi pratar om i den här diskussionen.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".