Vindkraftverk.

Vindkraften femdubblas på fem år

Det har blivit fart på vindkraftsetableringen i landet. Enligt branschorganisationen Svensk vindkraft kommer energiproduktionen från just vindkraften att femfaldigas under de kommande fem åren.

De höga elpriserna är en bidragande orsak till att det nu planeras en rad vindkraftsparker över hela landet.

I Markbygden, en timmes bilfärd väster om Piteå projekteras det som kan bli Europas största vindkraftspark med uppemot 500 vindkraftverk.

– Vi har bra vind i området, ingen konflikt med miljöintressena och bra ledningskapacitet, säger Mikael Kyrk som är projektledare på Svevind som planerar vindkraftsparken.

Idag kommer 0,7 procent av elproduktionen från vindkraft, en terrawattimme. Om tio år kommer den siffran att tiodubblas, tror Svensk vindkraft.

Nio parker har tillstånd
Tillstånden är klara för nio större vindkraftsparker, det vill säga de som omfattar fler än ungefär 20 kraftverk och det finns planer på ett tjugotal andra parker men de är bara på idéstadiet än.

Flera företag inom svensk basindustri har gett sig in i leken för att få billigare el och satsar fem miljarder kronor på vindkraft de närmaste åren.

I stora drag kan man säga att de vindkraftverk som planeras i Sydsverige är tänkta att ligga ute till havs som till exempel Kriegers flak utanför Trelleborg, som omfattar 130 vindsnurror.

I norr ligger verken på land
I norra Sverige är det landbacken som är mest intressant. Det bor inte lika mycket folk där och de bistra isvintrarna gör att vindkraft till havs inte är lika intressant.

Näringsminister Maud Olofsson vill inte bygga ut fler älvar och ser positivt på utbyggnad av vindkraften, inte minst i glest befolkade områden som fjälltrakterna.

I Piteå kommun finns det planer på tre parker, bland annat i Markbygden. Många hoppas att vindkraftsparken ska bli verklighet och att den ska skapa jobb.

Kritik från samer
Men kritiska röster finns också. Henry Björk är ordförande för intresseföreningen i byn Koler som ligger i området.

– Hur blir det med djurlivet, friluftslivet. Det är mycket vildmark som folk kommer från Europa för att se, det är också värt pengar, säger han.

Hur många kraftverk kan det bli och exakt var kommer de att stå, är frågor som Henry tycker att han inte fått svar på.

Den sameby som brukar låta sina renar beta i området befarar att vindkraftsparken kommer att störa renarnas betesro.

Kommunalråd hoppas på nya jobb
Men Piteås socialdemokratiske kommunalråd Peter Roslund han är förhoppningsfull inför utsikterna att få en stor vindkraftspark till Markbygden.

– Det ger en fantastisk möjlighet till mycket arbete, framförallt under uppbyggnadsskedet. Dessutom bidrar vi till omställningen till förnyelsebar energi, säger han.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".