Avlyssningsförslag splittrar regeringen

Ett känsligt juridiskt förslag splittrar den borgerliga regeringen. Det handlar om att polisen ska få avlyssna personer i förebyggande syfte om polisen tror att de kan gå begå brott.

Moderaterna och folkpartiet står bakom förslaget medan kristdemokraterna och centern säger nej.

– Vi är rädda för att man kan använda hemliga tvångsmedel mot personer på grund av religion, kultur eller att man har fel namn. Den risken vill vi absolut inte ta. Vår inställning är att det ska finnas något slags misstankegrad om brott innan man får använda något tvångsmedel överhuvudtaget, säger centerpartisten Johan Linander, som sitter i riksdagens justitieutskott.

De borgerliga partierna är efter diskussioner i veckan överens om att polisen under en pågående förundersökning ska kunna bugga en misstänkt brottsling.

Utan formell misstanke
Johan Linanders kritik gäller ett angränsande förslag som innebär att polis och åklagare i hemlighet ska få läsa post och avlyssna telefoner om de tror att de kommer begå brott mot exempelvis rikets säkerhet eller utföra mord och kidnappningar för att skrämma exempelvis domare eller journalister.

Det ska alltså inte krävas någon förundersökning mot en formellt misstänkt person för att exempelvis telefonavlyssning ska kunna sättas in, i sådana fall.

Redan i våras var moderaterna, folkpartiet och socialdemokraterna överens om förslaget, men riksdagsbeslutet sköts upp ett år, då bland andra kristdemokraterna och centern sa nej.

”Attack mot rättsväsendet”
Folkpartiets Cecilia Wigström, tycker fortfarande att exempelvis kriminella motorcykelgäng ska kunna avlyssnas även om det inte pågår någon förundersökning.

– De här gängen växer i antal och de ger sig på och hotar vittnen. De hotar både åklagare och domare. Det är en attack mot rättsväsendet och vår rättsapparat, säger hon.

Nu återstår att se om de borgerliga partierna trots oenigheten kan enas eller om förslaget helt skrotas. Att folkpartiet och moderaterna på egen hand skulle göra upp med socialdemokraterna är omöjligt för centern och kristdemokraterna.

Ska diskuteras snart
Enligt uppgifter till Ekot ska partierna träffas om ett par veckor för att se om de kan komma överens om ett förslag, som i sådana fall läggas fram i vår.

Inger Davidson, kristdemokrat och vice ordförande i justitieutskottet, är kritisk precis som Johan Linander. Hon tror att det blir svårt för partierna att enas.

– Det är en väldigt svår fråga. Jag tror att vi får borra riktigt på djupet innan vi kan sätta ned foten. Det kanske till och med behövs en ny utredning som tar upp just den här delen, säger Inger Davidson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".