Europa på ekonomisk efterkälke

Europas befolkning riskerar att bli allt fattigare i jämförelse med omvärlden. Framför allt är det, det redan rika USA som drar ifrån. Det visar statistik framtagen av Mats Kinnwall, chefanalytiker på Handelsbanken.

– Det är redan så idag att USA är det land av de stora länderna som har särklassigt högst BNP per capita. Det är det som är så fenomenalt, att trots att man redan ligger i topp fortsätter man att dra ifrån medan de stora Europeiska länderna tappar mark, säger Mats Kinnwall.

Så sent som i mitten av 90-talet hade USA och EMU-länderna samma så kallad potentiell tillväxttakt, alltså den tillväxt som är möjlig på lång sikt.

Växande skillnader
Men sedan dess ökar gapet. I dag ligger USA betydligt högre med en potentiell årlig tillväxttakt på 3,25 procent, jämfört med knappt 1,75 procent för EMU-länderna och Japan.

Den främsta förklaringen är att i USA ökar arbetskraften, och att man också arbetar mer och har en bättre produktivitetstillväxt.

Europa måste vakna och inte slå sig till ro med att det går bra just nu, säger Mats Kinnwall.

– Det finns nu en ganska utbredd optimism. Det går ganska bra i konjunkturen för de stora euroländerna just nu och många tänker sig att vi nu kommer tillbaks och växer ikapp USA. Det tror inte jag kommer att ske. När det står klart, förr eller senare, då tror jag att kraven på förändring kommer att bli starkare på många håll, säger han.

Sverige klarar sig bra
Sverige, som redan har genomfört flera ekonomiska förändringar, till exempel en reformering av statsbudgeten och pensionsreformen, är ett positivt undantag i EU. Den långsiktiga tillväxttakten har ökat under lång tid, och ligger nu på 2,75 procent per år.

Det finns flera förklaringar till att Sverige redan i dag har betydligt högre långsiktig tillväxttakt, än de stora europeiska EMU-länderna, säger Mats Kinnwall.

– Jag tror att Sverige är en förändringsbenägen ekonomi i förhållande till de stora europeiska länderna. Vi anpassar oss snabbt till ny teknik jämfört med många av de stora europeiska länderna. Då kan vi dra nytta av en snabb förändringstakt i den globala ekonomin. Ju snabbare saker och ting ändras, och ju snabbare vi är beredda att anpassa oss, desto bättre är det, säger Mats Kinnwall.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".