Miljökrav skärps för oljebolag i Ryssland

Pressen på utländska olje- och gasbolag från den ryska staten ökar. Shells projekt i Sashalin i ryska Fjärran östern riskerar att få böta tio miljarder dollar för miljöbrott, förklarade en minister i ryska naturresursministeriet i Moskva på tisdagen.

– Vårt land har rätt att kräva kompensation från Shell för miljöförstörelsen vid Sachalin 2, förklarade ryska naturresursministeriets andre man Oleg Mitvol under ett möte med internationella investerare i Moskva.

Han hävdar att miljökraven nu kommer att skärpas på alla olje- och gasbolag, utländska som ryska.

Riskerar sina licenser
Ryska statens konflikt med oljebolaget Shell är bara ett exempel på många den senaste tiden där utländska olje- och gasbolag riskerar sina licenser. Shell och japanska Mitsui och Mitsubishis naturgasprojekt utanför Sachalinöarna i ryska Fjärran östern har anklagats för att bryta mot miljöföreskrifter.

Bolaget ska ha huggit ned skog och förorenat vattendrag när gasledningarna dragits på land.

Men i kulisserna, säger kritikerna, väntar ryska gasjätten Gazprom på att ta över från Shell. Ryssarna är också missnöjda med villkoren i avtalen från början av 1990-talet där utländska bolag garanterades att få tillbaka sina kostnader för svåra projekt.

Fördubblade priset
Shell fördubblade priset på projektet förra året, något ryssarna reagerat kraftigt emot.

Samtidigt har TNK-BP, ett av Rysslands tre största oljebolag också fått problem när de anklagats för föroreningar kring oanvända oljekällor.

En av bolagets toppchefer har åtalats för fiffel och det påstås att Kreml nu försöker få de ryska kapitalister som äger den ryska delen av bolaget att sälja ut sina andelar till det statskontrollerade Gazprom eller oljebolaget Rosneft.

”Typisk rysk byråkrati”
BP äger hälften av bolaget och den andra delen Tujmen olja ägs av ryska miljardärer som Viktor Vekselberg och Pjoter Aven. Båda förnekar att de blivit ombedda att sälja och säger att bolagets problem bara är typisk rysk byråkrati.

Också det franska Total har stött på problem när det gäller licenser för olja i Sibirien, som nu ryska staten vill ompröva.

Alla är exempel på att den ryska staten nu mer vill kontrollera sina egna naturresurser olja och gas än att lämna ut till utländska investerare.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".