SKTF höjer sin försäkring för arbetslösa

Nu kommer det första svaret från facket på regeringens förslag till förändringar i a-kassan. Det är tjänstemannafacket SKTF med 170 000 medlemmar som kommer att förbättra inkomstförsäkringen för medlemmarna från och med årsskiftet.

– Vi gör detta för att vi vill mildra effekterna av de förväntade försämringar i a-kassan som regeringen har aviserat, säger ekonomichefen Claes Orbelius.

Hur är det möjligt att genomföra det?

– Vi har haft en inkomstförsäkring i knappt ett och ett halvt år nu och vi har kunnat se att det finns ett utrymme inom försäkringen för att vidta åtgärder. Då tycker vi att det är alldeles utmärkt att para det med en förlängning av ersättningsperioden.

SKTF organiserar tjänstemän i privat och offentligt verksamhet som har anknytning till kommun och landsting eller kyrka.

Flera andra fackförbund
Över tio fackförbund har en inkomstförsäkring som ingår i medlemsavgiften. SKFT är ett av dem.

Nu ska inkomstförsäkringen förbättras för att mildra effekterna av de aviserade förändringarna av a-kassan. Förbättringen möjliggörs på grund av att medlemmarna har betalat in lite för mycket tidigare.

– Premien kommer inte att höjas utan är fortfarande 22 kronor per månad och ingå i medlemsavgiften.

Hur får man ekonomi i det?

– Det är för att uttaget ur försäkringen inte har varit så stort som aktuarierna trodde när man gjorde den här försäkringskonstruktionen. Inkomstförsäkring är en ny produkt som man inte har så stor erfarenhet av att räkna på. Det har visat sig att det fanns ett utrymme som vi passar på att utnyttja.

Så premien har varit för hög?

– Ja, den kan ha varit några kronor för hög.

Och ekonomin går ihop för att arbetslösheten har varit lägre än beräknat bland era medlemmar?

– I alla fall har uttaget av försäkringen varit lägre än vad aktuarierna räknat med.

Skulle ni ha lanserat detta om inte regeringen aviserat förändringar i a-kassan?

– Ja, vi skulle ha blivit varse att vi har ett litet överskott i försäkringen och vi skulle ha vidtagit någon åtgärd. Om det hade varit att förlänga ersättningsperioden eller sänka premien med några kronor vet jag inte. Detta handlar om ett par kronor  för det är väldigt många medlemmar som omfattas av försäkringen och som betalar premien, säger Claes Orbelius.

80 procents ersättning
SKTF:s inkomstförsäkring innebär att medlemmarna som drabbas av arbetslöshet får ersättning motsvarande 80 procent av tidigare lön. Dessutom förlängs ersättningstiden till 200 dagar jämfört med nuvarande längsta period om 120 dagar.

Dessutom omfattas fler SKTF:are än tidigare av inkomstförsäkringen, även de alltså som tjänar över a-kassans inkomsttak, det vill säga enligt de kommande reglerna 18 700 kronor i månaden.

Inkomstförsäkringen innebär att även de som tjänar över taket behåller en ersättningsnivå på 80 procent.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Dessa fackförbund har inkomstförsäkring som ingår i medlemsavgiften:

Civilingenjörsförbundet, Sacoförbundet Trafik och Järnväg, Civilekonomerna, Naturvetarförbundet, Sveriges farmaceutförbund, Agrifack, Jusek, Akademikerförbundet SSR, Ingenjörsförbundet, SIF, SKTF, HTF, Finansförbundet, FTF och Ledarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".