Ségolène Royal har chansen att bli Frankrikes första kvinnliga president.

Ségolène Royal fransk presidentkandidat

I Frankrike har Ségolène Royal valts till socialistpartiets presidentkandidat i valet i vår. Hon fick drygt 60 procent av medlemmarnas röster och var mycket glad när det stod klart att hon fått så starkt stöd.

– Jag är mycket lycklig, jag upplever mycket starkt detta ögonblick, sa Ségolène Royal mycket rörd vid fyratiden på morgonen.

Valdeltagandet bland partimedlemmarna var högt, cirka 82 procent.

”Folket uttryckte sin röst”
Sin vana trogen sade presidentkandidaten att det var folket som uttryckt sin röst, alla gräsrötter, och att hon inte skulle göra dem besvikna.

– Vi ska skapa något fantastiskt tillsammans. Frankrike är på väg att skriva historia och det är franska folket, som gör det, sade Ségolène Royal.

Ségolène Royal är 53 år, fyrabarnsmor, utbildad vid elitskolan Ena och handplockad till den tidigare presidenten Mitterands kabinett.

Hon har varit miljö- och familjeminister. I dag leder hon regionen Poitou-Charentes i västra Frankrike och tillämpar en form av medbestämmande demokrati. Ett arbetssätt som förmodligen bidragit till att ge henne denna första seger på vägen mot presidentposten.

”Gaseller springer fortare än elefanter”
Hennes medtävlare Dominique Strauss Kahn ser ut att ha fått drygt 20 procent av rösterna och Laurent Fabius kring 18,5 procent.

Som Ségolène Royal själv sade i våras – ”gaseller springer fortare än elefanter”.

Elefanterna, gubbarnas välde inom socialistpartiet är brutet. Ségolène Royal kan nu bli Frankrikes första kvinnliga president.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".