Gisslandrama i kinesisk by efter kraftverksbygge på bönders mark

I byn Dongzhou i södra Kina har bybor tagit åtta lokala partiföreträdare som gisslan. Byborna har tidigare protesterat mot att deras mark tvångsinlöst av myndigheterna. Gisslantagarna kräver nu att en aktivist från byn ska släppas fri.

Invånare i byn Dongzhou i den kinesiska kustprovinsen Guangdong har låst in åtta lokala partiföreträdare i byns tempel.

Myndighetspersonerna togs som gisslan för en vecka sedan och för att släppa dem kräver byborna att en av byns fängslade aktivister ska friges.

Enligt amerikanska Radio Free Asia ska den lokala aktivisten Chen Qiang ha gripits av polis för en vecka sedan medan han hängde upp banderoller med slagord mot myndighetskorruptionen.

Kraftverk krävde marken
Under förra året protesterade invånarna i byn Dongzhou mot bygget av kraftverk på deras mark. De hävdade att de förlorat sin mark utan att få ordentligt betalt.

Protesterna mot kraftverksbygget pågick i flera månader och kulminerade i december förra året med ett stort polisingripande där minst tre bybor dödades.

Makten långt borta
Kinas jordbruksmark säljs i snabb takt till investerare. Ofta säljs marken av lokala myndigheter utan insyn från högre myndigheter. Det är vanligt med protester bland bönder som hävdar att de inte fått den ersättning de har rätt till.

Kinas president Hu Jintao driver just nu en kampanj mot korruption och för vad han kallar ett ”harmoniskt samhälle” men situationen på landsbygden beskrivs bäst med ett ofta använt ordspråk: ”Himlen är hög och kejsaren är långt borta”.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".