Resistenta bakterier hos djur kartläggs

Efter att två svenska hundar smittats av motståndskraftiga bakterier, har Statens Veterinärmedicinska anstalt börjat kartlägga hur spridd smittan är bland djur.

– Det troligaste är att det här inte är toppen på ett isberg, utan att det faktiskt är de första eller några av de första fallen. Det troligaste är att det är väldigt ovanligt.

– Jämfört med många länder har vi en ganska begränsad förekomst hos människan, därmed inte sagt att den för den svenska sjukvården är ett begränsat problem, säger laboratorieveterinär Christina Greko.

Strama har jobbat framgångsrikt
Enligt antibiotikapropositionen, som har antagits av riksdagen, ska Statens Veterinärmedicinska anstalt samordna det arbete som pågår mot resistenta bakterier hos djur. Tidigare har nätverket Strama arbetat mycket framgångsrikt mot resistens hos människor och nu ska också djuren få sitt Strama, för att stoppa de motståndskraftiga bakterierna.

På Statens Veterinärmedicinska anstalt är man inte särskilt förvånade över de två smittade hundarna, eftersom det redan är vanligt med MRSA-smitta hos sällskapsdjur i till exempel Storbritannien, Kanada och USA. Det finns inga absoluta gränser för hur bakterier kan spridas mellan arter, enligt Christina Greko.

Liten förekomst hos svenska djur
Men hon vill ändå inte avråda från att ha hundar som sällskapsdjur på sjukhemmen, trots att det förekommer en viss MRSA-smitta där. Åtminstone inte om man ser till att det är friska hundar som bor hos de äldre. Dessutom är förekomsten av motståndskraftiga hos svenska djur än så länge mycket liten.

– Vi har undersökt förekomsten hos nötkreatur i flera olika vändor och inte hittat någonting. Vi har gjort en studie hos friska hundar, där vi inte hittade någonting. Vi har en pågående studie när det gäller gris och där har vi hitintills inte hittat något, men den är inte slutförd.

Behöver man som hundägare vara rädd att hunden ska smittas av MRSA?

– Det tycker jag inte att man ska vara i nuläget. Däremot tycker jag att om hunden har problem med oläkta sår eller står på upprepade antibiotikabehandlingar så ska man vara väldigt noga med ta prov och undersöka för säkerhets skull, säger Christina Greko, laboratorieveterinär vid Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".