Magnus Uggla fick ge namn till den kritiserade lagen som finansministern nu vill slopa.

Borg slopar kritiserad småföretagarskatt

Den kritiserade beskattningen av småföretag, den så kallade Lex Uggla, försvinner. Det beskedet lämnade finansminister Anders Borg i riksdagen på fredagen.

Namnet på lagen kommer från artisten Magnus Uggla, som upptaxerades av Skatteverket för att han ansågs ha stoppat in privata pengar i sitt bolag för att slippa förmögenhetsskatt.

I interpellationsdebatten i riksdagen sa finansministern att lagen slopas under nästa år.

– Lex Uggla har varit en lagstiftning som har ställt till betydande problem för Sveriges företagare. Människor som har drivit ett företag som gett vinst och man har byggt upp överskott i bolagen som är bra eftersom de skapar finansiell stabilitet och en bas för investeringar, har känt en oro för att det skulle klassificeras som förmögenhet och ingå i förmögenhetsbeskattningen. det löser vi nu ut så att Sveriges företagare inte ska behöva känna den här oron, säger finansminister Anders Borg

Så lagen forsvinner?

– Ja, det blir samma regler för allt kapital i onoterade bolag. Vi avskaffar förmögenhetsskatten av onoterade aktier, säger Borg.

Lex Uggla har varit något av ett ett rött skynke för många småföretagare.

Namnet på lagen kommer från artisten Magnus Uggla, som förra året upptaxerades av Skatteverket för att han ansågs ha stoppat in privata pengar i det egna bolaget bolag för att därigenom slippa förmögenhetsskatten.

Det är många småföretagare som på det här sättet tvingats betala förmögenhetsskatt för det de ansett vara nödvändigt rörelsekapitalet i sitt bolag. Uppskattningsvis berörs 35 000 småföretagare av lagen.

Att Lex Uggla nu försvinner kommer inte att kosta statskassan något, enligt finansministern.

– Detta är kapital som vi idag i huvudsak inte beskattar alls. Den bedömning som vi på finansdepartementet har gjort visar att det i praktiken inte kostar någonting. Om vi hade fått in de pengar som vi inte får in, hade det kostat något mellan 20-30 miljoner kronor, säger finansministern.

Organisationen Företagarna är positiva till finansministerns besked.

– Det har funnits en stark oro och vi har jobbat här med frågan. När det gäller Lex Uggla så skulle den ha försvunnit ändå eftersom regeringen vill ta bort förmögenhetsskatten. Till slut hade den fasats ut ändå, säger Johan Kreichbergs, chefsekonom vid organisationen Företagarna.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".