Estonia sjönk för tolv år sedan.

Estland vill in i SKL:s Estoniagranskning

Estland kräver att få insyn i de pågående svenska utredningarna om Estoniakatastrofen. Det säger den estniske justitieministern Rein Lang. Han vill ha estniskt deltagande i granskningen av filmbilder från Estonia, som Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, ska genomföra.

– Jag har utryckt den estniska regeringens vilja att delta i de efterforskningar som SKL ska göra, säger justitieministern Rein Lang.

Den estniske justitieministern kräver att få insyn i SKL:s granskning av filmmaterial från Estonia.

Estland vill att representanter för den egna regeringen ska tillåtas vara med och följa arbetet genom att se filmerna och även följa analysarbetet.

SKL ska kontrollera om de officiella filmerna är manipulerade eller ej . De ska även se om det går att upptäcka skador på vraket.

Den moderate försvarsminister Mikael Odenberg träffade Estlands justitieminister i Stockholm på fredagen. Han är positiv till Rein Langs begäran.

– Från den estniska sidan har det framförts önskemål att kunna följa hur arbetet fortskrider. Det är ytterst något som SKL får bedöma formerna för, men jag har gett positiva signaler om att jag utgår från att det också ligger i SKL:s intresse att hålla Estland informerat, säger försvarsminister Mikael Odenberg

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".