Könsskillnader i skolan beror på attityder

Flickor får bättre betyg i skolan än pojkar, så har det varit i minst 20 år. Skolverket har försökt utreda varför det är så och en av förklaringarna är att pojkar och flickor har olika attityder till skolarbetet.

– Om man tittar på attitydundersökningar, så finns det ett annat förhållningssätt till studier hos pojkar. Pojkar är nöjda med skolarbetet och tycker att de får rättvisa betyg, men de är inte lika ambitiösa, säger Lena Hammarberg på Skolverket.

– Flickor är mer målinriktade och det här är naturligtvis en viktig faktor för framgång i skolan, säger hon.

Beror inte på kvinnliga lärare
I genomsnitt når pojkar upp till ungefär 90 procent av flickornas betyg och så har det varit länge i grundskolan även om en svag ökning kan skönjas.

Skolverket slår fast att det inte beror på att andelen kvinnliga lärare ökat, inte heller att pojkar i glesbygden skulle dra ner det manliga snittet.

Att pojkar mognar senare, tros förklara en del av skillnaden, annars, enligt Skolverket, beror skillnaderna på att flickor har högre ambitioner, de vill mer och ägnar mer tid åt att läsa läxor. De blir också mer stressade.

Måste leva upp till manlighetsideal
Pojkarna tror att framtiden ordnar sig ändå, vilket den ofta gör, och det handlar också om att leva upp till manliga tuffhetsideal, säger Lena Hammarberg.

– Hur ser pojkar på sin manlighet och vad är det som konstituerar en riktig man och en tuff pojke i skolan? Det är inte alltid som det är förenligt med studieintresse och att vara duktig i det som läraren tycker att man ska vara duktig i, säger Lena Hammarberg, undervisningsråd på Skolverket.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".