Nedskuren Ams-budget slår hårt mot nya företagare

Det har blivit svårare att få starta-egetbidrag från Ams efter att regeringen bestämt att Ams ska skära ner verksamheten. På flera håll i landet vågar inte arbetsförmedlingarna betala ut pengar till att starta företag längre.

När systrarna Hanna och Emma Palmgren öppnade frisersalong tillsammans var bidraget viktigt.

– Därför att man måste ha en lön när man börjar och det får man inte när man startar, på en gång. Därför sökte vi det.

”Stor del i uppbyggnaden av företaget”
– Det är en jättestor del i uppbyggnaden, så att man ska kunna klara sig sedan, säger systrarna Hanna och Emma Palmgren.

Starta eget-bidraget är till för arbetslösa som vill starta företag. Förra året deltog ungefär 5 500 personer i programmet. Ersättningen är, precis som a-kassan, baserad på det man tjänade innan, och betalas ut i ett halvår.

– Man får börja med fräscha väggar och lite mindre snygg stol. Man får göra allt själv, vi stod här i veckor och målade.

Eftersom Emma och Hanna inte kunde få mer än 30 000 kronor i banklån, var starta eget-pengarna viktiga innan de fick en stadig kundkrets.

Bidragspengar minskar med hälften
Men nu är det i stort sett stopp för den som vill ha starta eget-bidrag. Regeringen har krympt Ams budget, och nu vågar arbetsförmedlingarna inte bevilja några starta eget-pengar för nästa år. I Stockholms län kommer antalet personer som får bidragspengar troligen minska med hälften under 2007.

Näringsminister Maud Olofsson är kritisk till starta-eget-stoppet hos Ams, eftersom denna åtgärd har varit framgångsrik.

”Ams får redovisa vad som händer”
– Då är det ju lite märkligt att man nekar starta-egetbidrag på Länsarbetsnämnden och ute på arbetsförmedlingarna. Jag tycker att det är upp till Ams att redovisa nu vad det är som gör att det här händer runt om i Sverige.

Ams ställföreträdande generaldirektör, Lars Sjöström, menar att alla program måste bromsas för att klara av regeringens bantningskrav och att situationen knappast kommer att bli bättre nästa år.

– Som det ser ut nu, med den kraftiga minskning som ska göras, så kommer det inte att vara särskilt stort utrymme för nya beslut i programmet överhuvudtaget, säger Lars Sjöström på Ams.

Ett besked till de gärna vill ha starta-egetbidrag nästa år - vad är det?

– Det är att hela regeringen är inriktad på att vi ska få fler företag och vi kommer att gå igenom alla åtgärder, alla insatser och alla förslag som vi har för att kunna underlätta, säger näringsminister Maud Olofsson.

Ulrika Lindqvist, P3-Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".