Afrikanska unionens Alpha Omar och Kofi Annan i möte om Darfur.

Tchad skärper tonen mot Sudan

Samtidigt som diskussionerna pågår om en fredsstyrka i krisdrabbade Darfur i Sudan, växer oron för att krisen ska sprida sig alltmer till grannlandet Tchad. Från FN kommer rapporter om att våldet eskalerar även där och Tchads regering skärper nu tonen mot grannlandet.

Beväpnade män på hästryggar plundrar och bränner ned byar i sydöstra Tchad. Rebeller och milisgrupper rör sig lätt över den svårövervakade gränsen från krisdrabbade Darfur i Sudan.

Ofta är det samma grupper som begår våldsdåd i Sudan som slår till mot byarna i Tchad. I gränsområdet i Tchad har 180 människor dödats den senaste veckan och under den senaste tidens våldsspiral har 12 000 människor tvingats fly från sina hem, enligt FN.

En FN-talesman beskriver hemska vittnesuppgifter om hur barn, gamla och sjuka som inte lyckats fly bränts till döds.

Tchad berett skicka soldater
På fredagen skärper Tchads regering tonen. Tchads premiärminister säger att landet är berett att sända soldater till Centralafrikanska republiken som också är indraget i konflikten.

Meningen, enligt premiärministern, är att kämpa emot en invasion av rebeller som han menar att Sudans regering stöttar, något som Sudans regering förnekar.

Tchads premiärminister uppmanar också sin befolkning att mobilisera för att stå emot det han kallar ett påtvingat krig.

FN kräver snabba åtgärder
Omedelbara åtgärder krävs för att stoppa en fullskalig humanitär kris i sydöstra Tchad, uttalar FN på fredagen.

Samtidigt ser det nu ut som om Sudans regering har gått med på FN-trupper till Afrikanska unionens styrka i Darfur. Men än finns flera oklarheter som måste lösas.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".