Maktkamp hotar Irakregeringens existens

Den shiamuslimskt ledda regeringen i Irak har utfärdat en arresteringsorder för de irakiska sunniarabernas mest inflytelserike andlige ledare. Motsättningarna mellan de etniska och religiösa grupperna i Irak blir allt större och sprickorna hotar nu också den irakiska regeringens existens.

Iraks shiamuslimske premiärminister Nouri al-Maliki har misslyckats med sin uppgift att återvinna sunniternas förtroende och ta itu med shiamiliserna, de brutala privatarméerna som härjar i landet.

I stället har krigsherrarna fyllt leden i de irakiska säkerhetsstyrkorna med sina egna medan regeringen vill gripa den sunnimuslimske skriftlärde Sheik Harith-al Dari, som anklagas för att hetsa till våld mellan olika grupper.

Motsättningar efter kidnappning
Åtgärden väntas vidga sprickorna i regeringen, som domineras av shiamuslimer, men som också innehåller sunniaraber och kurder. Motsättningarna blev tydliga redan tidigare i veckan, när ett hundratal anställda vid utbildningsministeriet rövades bort av kidnappare i inrikesministeriets polisuniformer.

Den sunnimuslimske utbildningsministern hävdar att omkring hälften av de bortförda fortfarande saknas, medan det shiamuslimskt ledda inrikesministeriet bedyrar att alla har släppts fria.

”Finns ingen samlad regering längre”
Utbildningsministern Abid Dhiyab konstaterar uppgivet, att det inte finns någon samlad regering längre i Irak, samtidigt som landets president, kurden Jalal Talabani har kallat till ett krismöte.

– Vi måste bestämma om vi vill ha en stat eller inte, utbrast presidenten inför ett kanske sista försök att rädda Iraks regering undan sammanbrott.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".