Nobelpristagaren Milton Friedman död

Milton Friedman har avlidit, 94 år gammal. 1976 fick han Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, och blev både inspiratör men också hårt kritiserad och debatterad.

1976 demonstrerade svenska vänsterstudenter både i och utanför Konserthuset i Stockholm.

En av dom som stod utanför Konserthuset den gången och deltog i talkören som uppmanade Milton Friedman att åka hem, var Klas Eklund som idag är chefsekonom i banken SEB.

– Han är en av 1900-talets absolut viktigaste ekonomer. Han återuppväckte monetarismen, han påverkade vårt sätt att tänka om ekonomisk politik och han spelade som samhällsdebattör en oerhört stor roll i att propagera för fria marknader kontra planekonomi.

Finns det något av detta tänkande kvar i debatten i dag?

– Ja, väldigt mycket. Hans genomslag som monetarist, alltså precis hur man skulle styra penningmängden för att kontrollera inflationen, har väl kanske inte så stor betydelse, men de frågor han reste om behovet av att följa normer för att hålla nere inflationsförväntningar och annat är väldigt viktiga, säger Klas Eklund.

Kritik från vänstergrupper
Mest kritik fick han från vänstergrupper runt om i världen efter sitt besök i Chile 1975 där hans idéer togs upp av generalen och kuppmakaren Pinochets rådgivare, alla utbildade i Chicagoskolans idéer, där Friedman var den främste.

Nationalekonomen Stefan de Wylder var med i Chilekommittén vid den tiden.

Brev till Vetenskapsakademin
Chilekommitténs brev till Kungliga Vetenskapsakademin den 2 november 1976 kan vara värt att citera igen:

Är Kungliga Vetenskapsakademin övertygad om att Milton Friedman inte har blod på sina händer? Om svaret är nej undrar vi om Kungliga Vetenskapsakademin är angelägen om att rentvå Friedman genom att ge honom Nobelpriset?

– Det bär mig lite emot att erkänna det, men visst förtjänar han det anseende han fick och även det Nobelpris han fick. Jag delar inte alls hans politiska och ideologiska värderingar, men visst var han en oerhört framstående ekonom, säger Stefan de Wylder.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".