Projekt för unga arbetslösa läggs ner

Just nu väntar många projekt för arbetslösa ungdomar runt om i landet på att få sin framtid avgjord. Det blir en nära halverad summa pengar som ska finansiera arbetsmarknadsprojekten nästa år. Många projekt kommer att läggas ner medan andra hoppas på att kunna fortsätta delar av sin verksamhet.

– Det är ovisshet, det kan man lugnt säga, men om vi försvinner, så tycker jag att det är ett väldigt kortsiktigt tänkande. Vi är ju inte det enda projektet i farozonen, det finns många bra projekt ute i landet, säger Sanna Mohr, verksamhetschef på Navigator på Fryshuset i Stockholm.

Navigator är bara ett av många arbetsmarknadsprojekt för unga som är beroende av statligt stöd för att kunna fortsätta sin verksamhet. Projekten och Navigator-centren runt om i landet bygger mycket på motivation och självkänsla.

Både utbildning och praktik
Grundidén är att skapa förutsättningar för varje individ att kunna, vilja eller våga ta sig in på arbetsmarknaden och man har både utbildning och praktik på programmet.

Rebecka Gunér och Sabina Karlsson, båda 21 år, går på Navigator nu och berättar att projektet har påverkat dem.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag har ingen gymnasieutbildning och jag vet inte vad jag hade för chanser i livet. Det kändes inte som om jag hade några chanser alls, så nu känns det mycket bättre.

– Det är en ”push” i livet för de som har varit här att inte ge upp.

Till nästa år minskas Ams pengar till arbetsmarknadsprojekt med nästan hälften. Länen får en halverad pengapåse och det blir en dramatisk minskning av pengar, säger Björn Sergel programdirektör på Ams.

Han säger att länen själva kommer att få väga grupper som ungdomar, utrikesfödda och personer med funktionshinder emot varandra för att bestämma vilka som kan få pengar till arbetsmarknadsstöd.

Samverkan för ungdomarna
I Motala finns projektet Ung resurs. Där samlar man folk från skolan, socialtjänsten, kommunen med flera under samma tak och vill därigenom förhindra att ungdomar faller mellan de olika trygghetssystem som finns och hamnar utanför samhället och arbetsmarknaden.

Torbjörn Holmqvist som jobbar med projektet Motala vet inte ännu vad neddragningarna kommer att innebära för deras del.

– Nej, ingen aning, det har byggts upp många bra verksamheter runt ungdomarna och det vore synd att säga att den inte skulle ha varit värdefullt för att få ungdomar snabbare ut på arbetsmarknaden, för det vet jag att det är. Framför allt de ungdomar som mår dåligt, där finns det många verksamheter som är jättebra och det vore fel att slå bort den erfarenheten över en natt, säger han.

Enligt både Skolverkets siffror och en statlig utredning från 2003 rör det sig om ungefär 30 000 ungdomar som har betydande problem att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället och som därför behöver ett ökat stöd från samhällets sida.

Ovisst med nystartsjobben
Ovissheten är stor inte bara när det gäller projektens framtid utan också inför vad som kommer. För trots att satsningen med nystartsjobb ska inträda efter jul vet varken länsarbetsnämnderna eller någon annan som arbetar med ungdomar hur de är tänkta att fungera. Jobbgarantin med planerad start i juli är inte utformad än.

Ungdomsminister Nyamko Sabuni säger att ungdomarna inte kommer att drabbas, men ger inget svar på hur de nya satsningarna kommer att fånga upp de ungdomar som behöver det extra stödet som många projekt utgör.

– Den stora skillnaden är att det skapas fler jobb generellt och att flera kan ta sig in på arbetsmarknaden. Den stora skillnaden är att vi tar bort en hel del av de åtgärder som gömmer människor i olika statistiska kolumner, istället för att veta att de är arbetslösa, säger hon.

Den kompetens som finns nu, hur tar ni tillvara på den?

– De åtgärder som finns idag kommer att läggas ner men det är inte människorna som försvinner från de jobben. När vi startar med jobbgarantin, måste det ju finnas någon som fortfarande ser till att det här fungerar, säger Nyamko Sabuni.

Betydelsefullt för ungdomarna
Till Navigator i Fryshuset kommer hela tiden grupper och kommuner på studiebesök för att bli inspirerade av verksamheten. Ungdomsministern tror inte att några unga vill vara i en åtgärd men Rebecka och Sabina tycker det har betytt mycket för dem.

– Vi har lärt oss så mycket, som man inte visste innan.

– De pratar väldigt mycket om att man ska ge sig själv en andra chans, komma någonstans och tänka om på vad man vill göra men kanske inte kommit på förut, säger Rebecka Gunér och Sabina Karlsson från Stockholm.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".