Ansvaret för psykiskt sjuka ska utredas

Socialstyrelsen ska nu utreda hur stort ansvar en vårdcentral ska ta för patienter med psykiska problem. En vårdcentral i Eskilstuna har anmält tre patienter med självmordstankar skickats på remiss fram och tillbaka mellan vårdcentralen och psykiatrin, patienter som ingen har tagit ansvar för.

– Det är ett problem att det trots försök till överenskommelser blir fel i kontakten mellan vårdcentraler och psykiatrin. Man ska inte skickas mellan olika delar, framför allt inte om man har depression och självmordstankar, säger Mårten Gerle, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Anmälan gäller tre patienter, alla med psykiska problem och starka självmordstankar. Efter behandling på psykiatriska kliniken i Eskilstuna, skrevs de ut och blev hänvisade till primärvården och vårdcentralen Eskilshem.

Oklart vem som har ansvaret
Men personalen på vårdcentralen anser att man inte klarar av självmordsbenägna patienter och hänvisar dem därför tillbaka till psykiatrin. Och på psykiatriska kliniken menar man i sin tur att det är vårdcentralen de ska vända sig till.

Enligt Gabriel Bartfay, som är verksamhetschef på vårdcentralen Eskilshem, är det viktigt att Socialstyrelsen nu reder ut vem som har ansvaret för patienterna.

– De här människorna är så pass allvarligt psykiskt sjuka att här kan man förvänta sig att om man inte agerar rätt kan de begå självmord. Så vi måste ha en neutral proffsig bedömning så att vi kan hantera liknande situationer i framtiden, säger han.

Många landsting har problem
Tvister om ansvaret mellan vårdcentraler och psykiatrin är problem i många landsting. Uppskattningsvis har var tredje patient som söker sig till primärvården idag psykiska besvär i någon grad.

För att avgöra när psykiatrin är ansvarig för en patient och när primärvården har ansvar, har många landsting dokument med riktlinjer som då och då uppdateras.

Mårten Gerle på Socialstyrelsen menar att dokumenten kan tolkas på olika sätt av olika personer, och att det är en av förklaringarna till det oklara ansvaret inom många landsting i dag.

– Det är just sådana här ärenden som visar att det inte räcker med att man någon gång årligen gör en skriftlig överenskommelse mellan de olika vårdgivarna utan man måste ha system som kan fungera när patienten väl är där, säger han.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".