Näringsministern kluven till uranbrytning

Näringsminister Maud Olofsson kan komma att handla mot sin egen övertygelse i frågan om svensk uranbrytning. Det finns ett växande kommersiellt intresse för att bryta uran i Sverige och på frågan om hur hon ställer sig till kommande ansökningar om gruvdrift ger Maud Olofsson två olika svar.

– Det beror på om du frågar mig som partiledare eller näringsminister. Centerpartiet tycker inte om att uran bryts i Sverige, men som näringsminister har jag ansvar för att följa de lagar och regler som riksdagen har satt upp.

Bara i år har ett femtontal tillstånd att leta efter uranmalm beviljats, de flesta till utländska företag. Bakgrunden är det snabbt stigande priset på uran som gör den svåråtkomliga svenska uranen alltmer kommersiellt intressant.

15 procent av tillgångarna
Enligt tidningen Ny Teknik beräknar det kanadensiska gruvbolaget Mawson Resources att Sverige sitter på 15 procent av världens urantillgångar.

Även om det inte finns något förbud mot uranbrytning i Sverige måste regeringen ge tillstånd och ett sådant har hittills i praktiken betraktats som politiskt omöjligt.

Bland Maud Olofssons samarbetspartners har såväl Fredrik Reinfeldt som folkpartiets näringspolitiker Eva Flyborg tidigare i år uttalat sig positivt om framtida svensk uranbrytning.

Slits mellan uppdragen
Och Maud Olofsson slits alltså mellan centerlinjen och ministeruppdraget.

– Jag tycker ju inte att uran ur miljösynpunkt är någon bra energikälla. Jag tycker inte att vi ska ha det. Däremot har jag som näringsminister ansvar för att hantera de företag som vill göra provborrningar och de som vill bryta uran.

– Då måste jag vara korrekt och följa den lagstiftning som finns. Då får jag inte ta partipolitiken och de synpunkter som jag personligen har på uranbrytning in i det. Utan då kommer jag att följa det och sedan kommer jag att fatta ett beslut, säger Maud Olofsson.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".