Skyddar folket efter valet.

Kongo: EUFOR skyddar befolkningen

Uppdaterad 15:30
På lördagen lämnade förloraren i Kongos första demokratiska presidentval, Jean Pierre Bemba, in sin protest till Kongos högsta domstol.

Alla drar en suck av lättnad, över att han valde den lagliga vägen att överklaga och inte med vapen, men frågan är hur Jean Pierre Bembas milisstyrkor ska avväpnas?

EU:s högste befälhavare, general Henri Bentegeat, gör en blixtvisit i Kinshasa och slår fast att EU:s elitstyrka lämnar Kongo den sista november. Innan dess måste Bembas privata milis avväpnas.

”Redan för mycket vapen i Kinshasa”
Det hela måste ske i samförstånd mellan den nyvalde presidenten Kabila, förloraren Bemba, Kongos armé och FN. Någon konfrontation mellan Kabilas privata garde och Bembas milis kan inte tillåtas. Det är redan för mycket vapen i Kinshasa, anser EUFOR:s talesman överste Thierry Fusalba.

Elitstyrkan från EU om 1 400 man, där Sverige bidrar med ett hemligt hundratal, har ett kort men hårt mandat. När kongolesisk polis, militär och FN-styrkorna misslyckas, då griper EUFOR in militärt för att skydda befolkningen. En sista militär utväg, som redan har fått användas ett par gånger.

I väntan håller man till vid en hangar på en lerig inhägnad vid Kongofloden, bland sönderrostade flygplan, Kinshasas första flygplats, men något kommer säkert att hända snart, tror överste Fusalba.

Nya oroligheter väntas
Kinshasa är inte en rationell stad och stämningen styrs av oförutsägbara faktorer. Det enda som är förutsägbart är att utbrotten av oroligheter följer ett vågmönster och snart är det dags för nästa vågtopp.

Det positiva nu är att kongolesisk polis så snabbt kunde kväsa det senaste begynnande upploppet från stenkastande Shegehs, gatugangstrar, och att både presidentgardet och Bemba-milisen inte lyfte sina vapen.

Vincent Dahlbäck, Kinshasa i Kongo
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".