Offer för hedersvåld får rättshjälp

Den 19-åriga Tugba som i somras skottskadades svårt i Turkiet sedan hon vägrat att gifta sig med den man som släkten hade utsett kommer att få svensk rättshjälp. Efter två tidigare avslag har nu Rättshjälpsmyndigheten ändrat sitt beslut.

– Tugba, min klient, är förstås väldigt glad över det här beslutet för det ger henne möjlighet att ha ett svenskt ombud här i Sverige, det vill säga jag, säger Elisabeth Fritz som är Tugbas advokat.

– Det ger henne också möjlighet att anlita ett platsombud och ombesörja den bevisning som också är nödvändig för den turkiska rättegången och också för att få en fällande dom i Turkiet.

”Har inte blivit förhörd av turkisk polis”
– Tugba har inte blivit förhörd av den turkiska polisen och hon har väldigt mycket mer att tillägga, De livshotande skadorna och en hotbild mot henne hindrade henne då, i april i år, att berätta för den turkiska polisen exakt vad hon hade varit med om, säger Elisabeth Fritz.

Att hon nu får hjälp med kostnaderna för en advokat såväl i Turkiet som i Sverige kommer, enligt Elisabeth Fritz, att öka möjligheterna för en fällande dom mot den eller de som sköt Tugba en kväll i april när hon var på hemväg från ett möte med den hemlige pojkvännen.

– Jag trodde att det var en full gubbe eller så, jag hörde ljud. Jag hann inte, jag var helt chockad, det bara kom direkt, jag blev skjuten. Jag hann inte reagera, berättar hon själv.

Nu är Tugba i Sverige och fortfarande flera månader efter dådet vårdas hon på sjukhus och sitter i rullstol. Att Rättshjälpsmyndigheten har ändrat sitt beslut förvånar Elisabeth Fritz, för enligt henne har ingen ny information om Tugbas fall har tillkommit.

Ny information har tillkommit
Ansvarige handläggaren Bengt Arnstam säger att det har kommit in ny information, bland annat nya medicinska intyg och en försäkring om att Tugba inte kan vänta sig rättshjälp från Turkiet och detta har ändrat helhetsbilden. Den mediala uppmärksamheten har däremot inte påverkat beslutet, enligt honom.

I regel ges inte rättshjälp till andra än dem som har drabbats av sexualbrott utomlands, men särskilda skäl kan också ges rättshjälp. Vad det är, är däremot inte beskrivet men det vanligaste är vårdnadstvister utomlands. Elisabeth Fritz anser dock att Tugbas erfarenheter borde leda till en lagändring.

– Det ska särskilt omnämnas i lagen eller i förarbetena att brottsoffer som drabbas av alla våldsbrott, där fängelse kan följa på brottet, ska man bevilja rättshjälp, säger advokat Elisabeth Fritz.

”Lagen måste ses över”
 Justitieminister Beatrice Ask vill inte kommentera fallet men ordföranden i justitieutskottet, socialdemokraten Thomas Bodström, tycker att lagen måste ses över.

– Lagen har fungerat bra tidigare men det räcker med ett sådant här fall för att regeringen ska se till att det inte ska kunna upprepas i framtiden. Där har man ett ansvar när man ser att det ändå finns de här bristerna, säger Thomas Bodström, ordförande i justitieutskottet.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Clara Osvald hade intervjuat Tugba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".