"Klimatkonferensen en etapp på vägen"

Efter tolv dagars förhandlingar enades konferensen till slut sent på fredagskvällen om en översyn av Kyotoprotokollet som handlar om hur utsläppen av växthusgaserna ska minska.

– Den konferensen var en etapp på vägen mot det som ska ersätta Kyotoprotokollet och den var ett nödvändigt framsteg för att vi 2009 ska kunna få en ny ordning på plats, säger miljöminister Andreas Carlgren som har deltagit i klimatmötet.

Kom man så långt som du hade önskat och som Sverige drev?

– Så som dagordningen såg ut och så som tidsplanen såg ut var vårt högsta mål att vi i alla fall skulle se konturerna av en vägkarta av hur vi ska komma fram till den nya ordning som ska gälla efter Kyotoprotokollet. Där tycker jag att vi lyckades på de flesta punkter, säger han.

Deltagarna på FN:s klimatmöte enades om det dokument som ska bereda väg för ett nytt avtal om minskade utsläpp av växthusgaser när Kyotoprotokollet löper ut 2012.

Mötet med 5 000 delegater handlade ytterst om hur världen kan ändra utvecklingen av våra samhällen så att utsläppen av skadliga växthusgaser minskar drastiskt.

Stora bromsklossar
Det finska EU-ordförandeskapet har också uttryckt att man i stort sett är nöjd med resultatet. Det finns dock stora bromsklossar. USA har fortfarande inte skrivit under Kyotoprotokollet och det finns områden där Sveriges miljöminister Andreas Carlgren är missnöjd.

– Vi hade vela komma när det gäller frågorna om överföring av teknologi till u-länder. Det finns ett mycket stort problem med klimatförhandlingarna och det är att det är ett antal länder som har mycket kortsiktiga, nationalistiska intressen. De ser inte vidden av klimatfrågorna och de blir mycket starka bromsklossar, vilket är ett mycket stort problem.

Anser du att det här mötet kan göra att man bromsar utvecklingen med klimatförändringarna?

– Inte det här mötet ensamt och det var inte att vänta men det var en etapp på vägen. Där lyckades vi nog faktiskt längre än vad många bedömare så sent som tidigare i höst vågade tro.

För att vi ska få till en global vändning och nå målet i Kyotoprotokollet om att minska utsläppen med fem procent så måste utsläppshandeln bli mer effektiv, enligt miljöministern. Dessutom måste mer teknik och kunskap spridas, samtidigt som de länder som ökar utsläppen radikalt tänker om, säger han.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".