Japans premiärminister Abe möter USA:s president Bush.

Apec-mötet eniga mot Nordkoreas politik

I Hanoi pågår ett toppmöte för ledare från länder i östra Asien och Stilla havskusterna, den så kallade Apec-gruppen. USA:s utrikesminister Condoleezza Rice vädjade till två länder som står utanför mötet, Burma och Nordkorea, att radikalt ändra politik.

Condoleezza Rice sa i sitt inledningstal att internationella samfundet är redo att välkomna Burma och Nordkorea, bara de överger sin självvalda isolering.

Hon gjorde också en diskret markering mot värdlandet Vietnams bristande respekt för männniskorätten, men sa att Vietnam idag också är ett ekonomiskt föredöme för utvecklingsländer och en god vän och handelspartner till USA.

Även andra frågor än ekonomi
Det så kallade Apec-toppmötet i Vietnams huvudstad Hanoi är värd för ledare från länder så skilda som supermakten USA och lilla sultanatet Brunei. Japan, Kina och Sydkorea är bland tungviktarna på mötet.

Apec är den engelska akronymen för Ekonomiskt samarbete i Asien/Stilla havsregionen, men också andra frågor än ekonomi står på dagordningen.

USA använder mötet med de 21 medlemsländerna i Apec för att försöka skapa en enad front mot Nordkorea, med både morötter och käppar för den isolerade regimen.

USA och Japan vill ha sanktioner
Ändå finns skillnader kvar i hur olika länder vill hantera krisen: USA och Japan vill gå hårt fram med sanktioner mot Nordkorea, medan Sydkorea och Kina har en mer försonlig attityd. Sydkorea vill inte vara med och stoppa nordkoreanska fartyg för inspektion av rädsla för att det kan leda till våld.

Under söndagen väntas ändå Apec-mötet i Hanoi anta ett uttalande där man kräver strikta sanktioner och en snabb återgång till de så kallade sexpartssamtalen om ett stopp för Nordkoreas kärnvapenprogram. President George Bush sa i Hanoi att han är nöjd med Apec-mötets enighet om Nordkorea.

Vietnam vill uppfattas positivt
10 000 statsmän, affärsmän och journalister är i Hanoi för Apec-mötet. Kommunistiska Vietnam ser konferensen som ett tillfälle att träda ut i det internationella rampljuset som en av världens mest dynamiska ekonomier. Mötet hålls i en byggnad som specialbyggts för ändamålet för närmare två miljarder kronor.

Vid sidan av de officiella mötena tar ledarna också chansen att träffa varandra enskilt. Kinas president Hu Jintao och Japans nye premiärminister Shinzo Abe enades om att upprätthålla det diplomatiska trycket mot Nordkorea. Abe lovade också Kina att Japan tänker förbli kärnvapenfritt.

Abe var också entusiastisk efter sitt första möte på tu man hand med USA:s president Bush. För Japan är relationen till USA vital, inte minst därför att det är USA som förbundit sig att skydda Japan om det angrips av till exempel Nordkorea.

”Situationen i Burma är oacceptabel”
USA har på senare år ofta framhållit förtrycket i Burma, och på lördagen sa president George Bush i Hanoi att människorättssituationen i Burma är totalt oacceptabel. Ledare för militärjuntan där bygger upp kolossala personliga förmögenheter medan medborgare dör av svält och umbäranden.

Länder som Kina och Indien ökar dock sitt ekonomiska samarbete med Burmas regim, detta trots krav från väst på sanktioner mot Burma.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".