Åtalad för våldtäkt på dottern - men socialnämnden agerade inte

Socialnämnden i en kommun i Jönköpings län får allvarlig kritik av länsstyrelsen för hur de handlagt ett ärende där en pappa åtalats för våldtäkter och sexuella övergrepp på sin tonåriga dotter.

Pappan har tidigare gjort sig skyldig till en rad brott, bland annat är han dömd till rättspsykiatrisk vård för dråpförsök. Han har också missbrukat droger och alkohol. Trots detta fick pappan vårdnaden om sin dotter när hon var i tioårsåldern.

Våldtäkter under fem års tid
Nu är han åtalad för ett stort antal våldtäkter och sexuella övergrepp mot dottern, som ska ha pågått under fem års tid. Han har under rättegången bedömts vara allvarligt psykiskt störd.

Länsstyrelsen riktar nu allvarlig kritik mot den småländska kommunens socialnämnd som trots anmälningar om flickans hemförhållanden inte brytt sig om att utreda dem.

Tar åt sig av kritiken
– De har underlåtit att öppna en utredning i flera fall när det har kommit in allvarliga anmälningar. Dessutom har vi riktat kritik mot nämnden för att de inte tillräckligt väl har utrett det här barnets förhållanden, säger länsstyrelsens handläggare Per-Håkan Nordström.

Ordföranden i socialnämnden i den småländska kommunen tar åt sig av kritiken som han anser är allvarlig, men han vill i nuläget inte kommentera om kommunen kunnat agera annorlunda.

Domen mot pappan faller på måndag.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Ett samarbete med SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".