Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pensionsbesked från PPM.

Ny pensionsmyndighet kan ersätta PPM

En ny pensionsmyndighet som får ansvaret för att administrera all ålderspension kommer att föreslås av en statlig utredning.

Den nya myndigheten tar över Försäkringskassans ansvar att administrera den allmänna ålderspensionen. Premiepensionsmyndigheten läggs ner och verksamheten flyttar över till den nya myndigheten.

Idag måste man ställa frågor om sin framtida eller nuvarande pension hos flera myndigheter. Försäkringskassan när det gäller allmänna ålderpensionen, det som tidigare kallades ATP. Premiepensionsmyndigheten PPM om det handlar om premiepensionen.

De båda myndigheterna har misslyckats i att samordna sin verksamhet om pensioner, till exempel att få ihop en gemensam kundtjänst. Därför fick generaldirektör Hans-Eric Holmqvist i uppdrag för ett år sedan att utreda en förändrad pensionsorganisation. Den blir klar i sina detaljer om några veckor.

Hans-Eric Holmqvist menar att alla behöver mer och bättre information om sin framtida pension.

– Pension är inte bara en fråga för pensionärer, utan också en fråga för yrkesarbetande och studerande. Man måste förstå att de beslut som man fattar nu, kommer att få konsekvenser om 40-50 år, säger han.

Försäkringskassan ska enligt utredaren behålla ansvaret för änkepension och bostadstillägg där tillägget prövas från år till år. Försäkringskassan är kritisk till förslaget om en ny pensionsmyndighet och vill istället att kassan tar över alltihop, även PPM, enligt vad överdirektör Adriana Lender säger till Svenska Dagbladet på lördagen.

– Jag tror att det kan vara en positiv effekt att Försäkringskassan kan fokusera ännu mer på ohälsofrågorna som, de allra flesta är överens om, är viktiga att hantera, kommenterar generaldirektör Hans-Erik Holmqvist kritiken.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".