Det kan bli förbjudet bära burka på allmän plats i Holland.

"Förbudet mot burka är en överreaktion"

Den holländska regeringens besked på fredagen att den tänker förbjuda burka på allmän plats, har orsakat häftiga reaktioner från muslimska organisationer i Nederländerna. Kritikerna hävdar att förbudet mot burka, den heltäckande slöjan, lagts fram för att hålla sig väl med invandrarfientliga väljare inför valet nästa vecka.

”Förbudet mot burka är en överreaktion på ett marginellt problem. 6 procent av den holländska befolkningen är muslimer men inte ens 100 muslimska kvinnor bär heltäckande slöja.” Det säger CMO, den största muslimska organisationen i Holland i en kommentar till nyhetsbyrån Associated Press.

Andra muslimska grupper varnar för att ett burkaförbud riskerar att få den muslimska befolkningen att känna sig utpekad och fientligt behandlad.

Burkan, slöjan som täcker även ansiktet, har på sistone blivit föremål för kritisk debatt i Europa. Flera regeringschefer att slagit fast att ett klädesplagg som döljer ansiktet inte passar in i det västerländska samhället. Den holländska regeringen har gått längst i den debatten när den nu förslagit förbud mot burka på allmän plats.

På onsdag är det parlamentsval i Nederländerna. Om den nuvarande konservativa koalitionsregeringen vinner valet, träder förbudet mot burka i kraft. Invandrarminister Rita Verdonk anser att heltäckande slöja är ett hot mot den allmänna säkerheten och av samma skäl vill hon också förbjuda motorcykelhjälmar som döljer ansiktet.

De som är kritiska anser att förbudet mot burka i själva verket är ett vallöfte som den holländska regeringen presenterar nu för att locka invandrarfientliga väljare.

Efter mordet på islamkritikern Theo van Gogh för två år sen har den tidigare toleranta opinionen i Holland svängt och kräver numera hårdare tag mot den muslimska invandrarbefolkningen.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".