Funktionshindrades resor med färdtjänsten begränsas

Trots att det finns en lag som reglerar rätten till färdtjänst är det stora skillnader mellan kommunerna när det gäller tilldelningen av resor. Var femte kommun i Sverige har satt en gräns för hur många resor en funktionshindrad får åka med färdtjänst. Det visar en granskning som P1:s Kaliber har gjort.

– För mig blir det en prioriteringsfråga. Om jag gör det här i dag kan jag inte något annat i morgon. Så får man hålla på hela året och det är hopplöst, säger Elisabeth Fernström i Stockholm, en av dem som är beroende av färdtjänst.

Hon är helt blind och varken kan eller vågar åka kollektivt själv. Men nu är hennes färdtjänstresor snart slut för i år.

– Jag har sex resor kvar för resten av året.

En resa var femte dag
De 140 enkelresor som hon har tilldelats av färdtjänstnämnden i Stockholms län innebär en tur och returresa var femte dag.

Några dagar i veckan är hon hjälp för att komma ut men för kvällar och helger innebär det här att hon får stanna hemma.

Kommunerna i Stockholms län är inte ensamma om att sätta gränser för hur många resor en färdtjänstberättigad får göra. P1-programmet Kalibers undersökning visar att var femte kommun i Sverige har valt att begränsa antalet.

”Alternativet är en högre avgift”
– Alternativet till att begränsa på det här sättet är att ta ut en högre avgift. Vi har ett högkostnadsskydd idag i Stockholm som gör att ingen betalar mer för alla resor på SL och alla resor med färdtjänsten än ett SL-kort, ett månadskort.

– Skulle man ta bort den begränsningen skulle man kunna utöka antalet resor, men då skulle det bli plånboken som satte gränsen i stället. Någonstans måste man välja och då har Stockholm valt den här modellen med att begränsa antalet resor och ha ett lågt pris i stället, säger socialdemokraten Johan Sjölander, ordförande i färdtjänstnämnden i Stockholms län.

Anna Jaktén, P1 Kaliber
anna.jakten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".