Bildt vill ha mer dialog med Ryssland

Den svenske utrikesministern Carl Bildt intervjuades på bästa sändningstid i radiokanalen Echo Moskva. Utrikesministern fick frågor både om gasledningen under Östersjön och sitt eget engagemang i ryska företag som Gazprom.

Bildt vill ha mer dialog med Ryssland.

– Ryssland är, oavsett vad vi tycker om dess interna styre, en betydelsefull utrikespolitisk och säkerhetspolitisk aktör och ska vi vara mer aktiva på den europeiska politiska scenen, måste vi vara mer aktiva på den ryska politiska scenen.

Vad tycker du om det interna styret?

– Jag är långsiktigt rätt optimistisk när det gäller Ryssland. Det är ett land med väldigt mycket talang, intressanta människor och spännande perspektiv, men där kanske den politiska utvecklingen under senare år har gått i riktningen av stagnation, mera centralstyre och mera av likriktning. Det ligger definitivt inte vare sig i Rysslands eller i Europas intresse.

Finns det något som Sverige kan göra åt det?

– Både Sverige och Ryssland är medlemmar av Europarådet. Vi har gemensamt undertecknat principer för rättsordning, rättsstat och demokratisk öppenhet. Vi är bägge skyldiga att lyda de domar som kommer från Europadomstolen för mänskliga rättigheter och då är det viktigt att utnyttja de instrumenten, säger Carl Bildt.

Det var tredje gången som Carl Bildt var med i den populära oberoende radiostationen Echo Moskvas sändning. Lyssnare fick höra om svensk miljöoro över den planerade gasledningen under Östersjön och om utrikesministerns aktier i Gazprom.

Men framförallt handlade det om utvecklingen i Kosovo, som Ryssland vill jämföra med det som händer i utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchasien i Georgien.

”Viktigt dra lärdomar av Balkankonflikten”
För Bildt som varit i Abchasien, men inte i Sydossetien, är det viktigt att dra lärdomar från Balkankonflikten också i Kaukasus, men han sa också att det inte går att jämföra Sovjetunionens upplösning med Jugoslaviens. Bildt kom direkt från Balkan och ser vissa oroande tecken.

– Risk för ökade spänningar om det skulle bli en mera klumpig handläggning av Kosovofrågan i förening med att man får intrycket av att den europeiska integrationsprocessen stannar upp. Då finns det en risk att nationalistiska krafter kommer att få luft under vingarna, säger utrikesminister Carl Bildt.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".