Rättvisediplom sprider sig i landet

En rad svenska kommuner har visat intresse för att bli en fair trade-stad, vilket innebär att de markerar att de tar ställning för en bättre miljö och tar etiskt ansvar. Föreningen Rättvisemärkt diplomerar kommuner i Sverige och just nu är 30-talet kommuner intresserade.

Senast att bli diplomerade är Munkfors kommun i Värmland.

– Som offentlig aktör måste vi i kommunen föregå med gott exempel i de här frågorna, eftersom vi använder skattemedel för att köpa bland annat kaffe och andra rättvisemärkta produkter, säger Hector Vallejos, socialdemokratiskt kommunalråd i Munkfors.

Idén med fair trade city-diplomeringen kommer ursprungligen från Storbritannien, där 160 städer i dag är anslutna. I Sverige har hittills två kommuner diplomerat sig; förutom Munkfors också Malmö, men föreningen Rättvisemärkt, som Svenska kyrkan och LO står bakom, har kontakt med ytterligare omkring 30 kommuner som är intresserade.

Arbetsmiljö och handel
Fair trade city innebär att staden eller kommunen jobbar för en bättre miljö och ett större etiskt ansvar. Det kan innebära att de ställer höga krav på att arbetsgivare har en trygg arbetsmiljö för sina anställda, eller att hotell serverar rättvisemärkt kaffe.

Emma Enebog på föreningen för rättvisemärkt jobbar för att informera kommunerna, men på sina håll går det trögt. I Stockholm avbröts till exempel allt arbete i veckan.

– Det är fortfarande en ganska ny fråga med etisk konsumtion och rättvisemärkt i Sverige. Frågan har inte riktigt landat än i Stockholm, men den har landat ute i landet, så man kommer före där, säger Emma Enebog.

Stockholm tackar nej
Medan många mindre kommuner vill diplomera sig har Stockholms stad tagit beslut att de ska avsluta arbetet med fair trade i samband med att konsumentförvaltningen läggs ner vid årsskiftet. Ett beslut som upprör det miljöpartistiska oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida.

– Jag kan inte förstå anledningen till att den borgerliga majoriteten i Stockholm vägrar att ta emot ett diplom som man är berättigad till, säger hon.

Stockholm stad lägger alltså ner arbetet med fair trade-diplomeringen, men säger att de just nu håller på att utarbeta en ny upphandlingspolicy som ska ställa tydliga krav på leverantörer om etiskt och miljömässigt tänkande. Varje år handlar Stockholms stad produkter och tjänster för 10 miljarder kronor.

Andra poster går före
Förklaringen till att staden inte ska diplomeras handlar dels om att de inte vill lova en massa saker till olika organisationer, dels om kostnader och om att den nuvarande majoriteten har andra prioriteringar än den förra.

– Vi ska använda våra skattepengar främst till seriös och viktig verksamhet, säger stadsdirektör Irene Svenonius.

Är inte det här viktigt?

– I avvägningen mellan olika kostnadsposter kanske det en del frivilligverksamhet får stryka på foten.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".