Rysk ex-spion och regimkritiker förgiftad

En före detta rysk spion misstänks ha blivit förgiftad i London. Mannen uppges ha blivit sjuk efter att ha träffat en kontakt som påstod sig ha information om mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja. Nu kämpar han själv för sitt liv på sjukhus.

43-årige Alexander Litvinenko tjänstgjorde tidigare inom den ryska säkerhetstjänsten FSB. För sex år sedan lämnade han Ryssland och blev så sent som för en månad sedan brittisk medborgare. Han är numera en känd kritiker av president Vladimir Putins styre.

Den 1 november skulle han träffa en av sina kontakter i London, för att få vad som påstods vara uppgifter om mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja. De båda männen möttes vid Piccadilly Circus och gick på en sushi-restaurang, uppger flera brittiska tidningar.

Höga värden av tallium i kroppen
När Alexander Litvinenko kom hem föll han ihop. Nu vårdas han på sjukhus och misstanken är att han har fått i sig den giftiga tungmetallen tallium, skriver Sunday Times. Om det handlar om tallium så är det ett ämne som bland annat används för att döda råttor och där det bara krävs små mängder för att orsaka stora skador.

Sunday Times hävdar att ex-spionen hade mycket höga värden av ämnet i kroppen och att det gett honom njurskador och brist på de viktiga vita blodkropparna.

Universitetssjukhuset i London bekräftar att Litvinenkos tillstånd är allvarligt, men stabilt.

Radio- och tvbolaget BBC citerar vänner till Litvinenko som säger att han har tappat sitt hår och har svårt att tala.

Står under bevakning
Från polisiärt håll har det än så länge kommit få kommentarer. En talesman säger bara att en speciell enhet inom Scotland Yard utreder fallet av misstänkt förgiftning och att inga personer är gripna ännu. Polisen ska också bevaka ex-spionen på sjukhuset, där han vårdas under ett annat namn.

Om denna historia visar sig stämma helt och fullt så är den onekligen som hämtad från det kalla krigets dagar. Ett av de mest kända morden i den här genren skedde just i London 1978, då en politisk flykting från Bulgarien blev stucken med ett paraply där paraplyspetsen var doppad i dödligt gift.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".