Stora pelletslager en brandfara

Stora lager av pellets är en brandfara. De kan självantända och bränderna är mycket svåra att släcka. De senaste åren har pelletslager brunnit i Vaggeryd, Mönsterås och Oskarshamn och Hultsfred och kunskapen om hur pellets ska lagas är dålig.

– För pelletsbranschen gäller det de större lagren, framför allt om man ska bygga nya lager och man inte har erfarenheten, så kommer det att bli en dyrbar läxa, säger Göran Holmstedt, professor i brandteknik vid Lunds tekniska högskola.

Användningen av pellets har ökat mycket snabbt samtidigt som det inte funnits några regler för hur man ska lagra den.

Dåligt val med silolagring av pellets 
– Det har inte funnits några bestämmelser som talar om säkra lagringshöjder. Kunskapen har inte funnits där och det gör att man har använt befintliga silon till stor del. Det finns väldigt många tomma silon i Sverige och då har man tänkt på att använda dessa till pelletslagring och då har det i vissa fall gått fel, säger han.

Det är storleken av pelletslagret som är avgörande för brandrisken och en brand i ett pelletslager kan bli mycket svår att få stopp på.

– Själva antändningsprocessen är beroende av hur stort man lagrar och man kommer då ner till att gör man lagren för stora, kommer man att få en självantändningsprocess.

Mer forskning krävs
Ännu vet man inte säkert vad som orsakar pelletsbränderna. Enligt Göran Holmstedt krävs det mer forskning för att ta reda på hur olika faktorer inverkar på hur självantändningen uppstår.

– Det är framför allt hur pass reaktiva olika pelletssorter är och hur lagringsgeometrin och tillgången till syrgas påverkar självantändningsförloppet, säger Göran Holmstedt, professor i brandteknik vid Lunds tekniska högskola.

Roger Bergvik, SR Kronoberg
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".