Sifo: Kraftig tillbakagång för de borgerliga

Uppdaterad 14:45
Väljarnas stöd för regeringen sjunker kraftigt. Enligt den senaste Sifo-mätningen är de fyra allianspartierna mindre än oppositionen.

– Det normala brukar vara att tillträdande regeringar ofta får en smekmånadseffekt och att man har folkets majoritet bakom sig. Parat med att man har mycket positiva förväntningar för vad man ska uträtta, så leder det till att man brukar få en ganska lång tid med arbetsro innan opinionen vänder, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Alliansen har förlorat väljarstöd
I den senaste opinionsmätningen från Sifo har väljarstödet minskat till 43,8 procent, en tydlig minskning jämfört med hur opinionen såg ut i oktober då stödet nästan var oförändrat sedan valet.

Samtidigt har socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet över 50 procent i mätningen.

Även om Tommy Möller betonar att det enbart rör sig om en mätning så säger han att resultatet har betydelse. För istället för att rida på vågen från valsegern och därmed ha väljarnas stöd för det man vill genomföra, så möter regeringen istället motstånd.

”Kan påverka legitimiteten”
– Det spelar roll såtillvida att det kan påverka legitimiteten. När man möter en motsträvig byråkrati och en motsträvig struktur av intressen som motsätter sig förändringar, så har man inte samma kraft i det politiska agerandet när valvinstlegitimiteten i stigande grad ersätts av en annan bild där opinionen har vänt.

Orsaken till tillbakagången tycker Tommy Möller är självklar: de återkommande skandalerna i början av regeringstiden. Det trots att opinionsmätningen strax efter skandalerna låg betydligt högre än dagens mätning.

Per Schlingmann som är moderaternas partisekreterare, har en annan förklaring.

”Tuffa beslut märks i opinionen”
– Vi har en massarbetslöshet och vi för nu en politik för att återupprätta full sysselsättning. Det innebär en rad ganska tuffa beslut och det är klart att det märks i opinionen. Vi tror samtidigt att när väljarna kommer att se effekterna av vår ekonomiska politik, så kommer deras förtroende att vändas mot oss igen, säger han.

Om moderaternas nedgång är marginell, så är folkpartiets desto större. Med en minskning på två procentenheter till drygt sex procent av väljarstödet, är det den lägsta noteringen partiet haft på fyra år.

”Väljarna har förväntningar”
Det är dock inget som oroar partisekreteraren Erik Ullenhag. Han ser inga skäl till att idka självkritik för, som han säger, ”att folkpartiet och alliansen genomför den politik som man har gått till val på.” Han tror att folkpartiets nedgång beror på att väljarna har särskilda förväntningar på det partiet.

– Väljarna har ett berättigat krav och förväntan på oss att stå upp för en generell välfärd och när man bara ser besparingsdelen av det här programmet som har diskuterats med a-kassan, är det inte så förvånande att vi backar, säger Erik Ullenhag.

Att socialdemokraterna går upp mest av alla partier i mätningen, säger enbart något om det minskade förtroendet för regeringen, enligt Tommy Möller.

Marita Ulvskog, socialdemokraternas partisekreterare säger att det här väljarstödet stärker partiet.

”Handlar inte om affärerna”
– Det är klart att det betyder mycket för oss att väljarna så snabbt underkänner den borgerliga regeringen på, som vi uppfattar det, politiska grunder, säger hon.

– Det handlar inte om affärerna, utan det handlar om ett politiskt systemskifte som de inte vill ha. Det innebär att vi känner oss väldigt motiverade när vi nu ska bedriva oppositionspolitik, säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".