Ryskt medlemskap i WTO klart till 2007

Ryssland är på väg in i världshandelsorganisationen WTO efter många år av hårda förhandlingar. Vid det pågående toppmötet i Hanoi för länderna i Apec, samarbetsorganisationen för länder i Asien och Stillahavsregionen, skrev Ryssland och USA under ett avtal som öppnar för det ryska medlemskapet.

Det är en avgörande milstolpe för full integration av Ryssland i den globala ekonomin, kommenterade ekonomiminister German Gref i Hanoi avtalet han just skrivit under med Susan Schwab, amerikansk handelsrepresentant.

Öppnar för utländska investerare
Efter tolv år banar det väg för ett ryskt medlemskap i världshandelsorganisationen WTO. Det 800-sidiga dokumentet garanterar bland annat att Ryssland gör något åt sin omfattande piratmarknad inom kläder, elektronik och mediciner. Banker och service ska öppnas för utländska investerare.

German Gref räknar med att ha ett fullt medlemskap klart i mitten av 2007. Han framhöll, precis som den ryske presidenten gjorde senare, den amerikanske presidenten George Bushs betydelse för avtalet.

Det hade inte gått utan Georges professionalism och goda vilja, sa president Putin. De båda presidenterna syntes glatt samspråka när de fotograferades i likadana blå vietnamesiska folkdräkter.

Båda länderna gör eftergifter
För USA innebär avtalet bland annat att Ryssland häver importförbud på kött och i gengäld kom besked att USA häver sanktionerna mot ryska stridsflygplanstillverkaren Sushoi.

Fortfarande gäller dock de amerikanska sanktionerna mot vapenexportören Rosoboronexport. Båda företagen anklagades för att ha sålt till länder på USA:s svarta lista, som Syrien och Iran.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".