Presidenterna Putin och Bachelet klädda i traditionell 'ao dai'.

Apec-mötet fördömde Nordkoreas kärnvapenprogram

På söndagen avslutades Apecmötet där ledarna för de 21 medlemsländerna har enats om att skapa en friare världshandel. Det blev också ett skarpt fördömande av Nordkoreas kärnvapenprogram.

Apec-mötet antog det som nu kallas ”Hanoi-deklarationen” om att verka för friare världshandel och minskade subventioner till jordbruket, men deklarationen är inte bindande.

Vision om frihandelsområde
Mötet uttalade också en vision om ett frihandelsområde för Asien/Stilla havsregionen, som redan idag svarar för nästan hälften av världshandeln.

Trots att Apec skapats för att främja ekonomiskt samarbete kom även årets möte att överskuggas av säkerhetsfrågor, främst Nordkoreas kärnvapenprogram. I slutdeklarationen nämns inte Nordkorea, i stället lästes ett fördömande av Pyongyangs agerande upp muntligt.

USA förnekar att det skulle vara en diplomatisk motgång att Nordkorea inte nämns skriftligt i Apec-mötets slutdokument. Men en del länder i Apec, däribland Kina, är emot att Apec officiellt börjar ägna sig åt annat än rena handelsfrågor.

Sedvanligt slut med fotografering
Som vanligt med Apec-mötena avslutades det med ett stats- och regeringschefernas familjefoto, med ledarna som vanligt iklädda något traditionellt plagg från mötesorten. Traditionen kommer från Indonesien 1994 när dåvarande presidenten inbjöd deltagarna att bära indonesiska batik-skjortor.

Den här gången fick Bush och de 20 andra ledarna dra på sig långa ao dai, eleganta silkestunikor som funnits i Vietnam i nästan tusen år, men som i dag mest bärs av kvinnor.

Kanske var det därför de tre Apec-ledare som är kvinnor såg mera komfortabla ut än männen vid fotograferingen. Filippinernas president Gloria Macapagal Arroyo log brett under en matchande rosa hatt.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".