Alltfler utlänningar köper bostad i Paris

Den franska huvudstaden Paris köps upp alltmer av utlänningar. Statistik från fastighetskontor, där köpen registeras, visar att utlänningarna utgjort över åtta procent av köparna i år, vilket är en ökning med flera procentenheter jämfört med tidigare år. I de allra mest populära områdena är andelen utlänningar ännu mycket större.

Turisterna flockas här framför katedralen Notre Dame på ön Ile de la Cité i hjärtat av Paris. Den här ön och Ile Saint Louis hör till de mest eftertraktade områdena.

Här har nästan 35 procent av lägenheterna som sålts i år gått till utlänningar. Andra områden, som lockar är kring Avenue Champs Elysées.

Galopperande priser
Liksom i resten av Europa har lägenhetspriserna galopperat fort uppåt, men utlänningarna tänker mer med hjärtat än med hjärnan och plånboken, säger mäklarna här omkring.

Italienare, amerikaner och britter är de som kostar på sig en extra bostad.

Problemet är att det som en gång just var charmen, de små butikerna och känslan av den lilla lokala staden mitt i bruset, försvinner.

Klar förändring av gatubilden
Poliskonstapel Leclerc har arbetat i kvarteren i tjugo år och ser en klar förändring.

– Ja, ni ser ju det finns bara den där lilla livsmedelsbutiken och resten är turistbutiker. Tingel tangel, säger han.

Här är många stängda fönsterluckor och mörka fönster. Borgmästarna för dessa stadsdelar oroar sig inte för att det är utlänningar, som köper utan för att ingen bor i lägenheterna och tar hand om fastigheterna.

Alice Petrén, Paris
alice.petrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".