Sexköpslagen ska ses över

Regeringspartierna i riksdagen nu vill utvärdera sexköpslagen. Lagen infördes för sju år sedan. Men de är alla överens om att det inte ska bli lagligt att köpa sex.

– Vi vet att gatuprostitutionen har minskat, men vi vet väldigt lite om den dolda prostitutionen, vad som har hänt där, och också vilka konsekvenser det får för framför allt kvinnor som säljer sex, säger Hillevi Engström, riksdagsledamot för moderaterna och ledamot i justitieutskottet.

Allianspartierna och miljöpartiet i justitieutskottet tycker nu att det är dags att se över vad som hänt sen lagen infördes.

Inte tillåtet att köpa andra
– Det ska inte vara tillåtet att köpa andra människor. Det tycker jag är ett bra ställningstagande, säger Hillevi Engström.

24-åriga Karin säljer sex till män som hon träffar via nätet.  Hon säger att hon trivs med det hon gör men hon gillar inte sexköpslagen.

– Jag skulle vilja skatta för mina pengar för att till exempel få ett pensionsunderlag eller för att inte bli skönstaxerad. Det känns jättedumt att inte kunna få vara med och hjälpa till i samhället. I stället blir det att jag inte syns, säger Karin.

Döms till dagsböter
Idag döms ofta sexköpare till dagsböter, vilket Hillevi Engström tycker är ett alldeles för milt straff. Och om den här översynen blir av kan den leda till att straffen blir hårdare, säger hon. Men man ska också försöka komma åt pengarna som omsätts.

– Man ska titta på att kunna gå in med tvångsmedel, att kunna ta saker i beslag om man köpt något via de här pengarna, att låta skattemyndigheten granska de här inkomsterna.

Karin heter egentligen någonting annat.

Anna Landelius, Front i P3
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".