Hundratals palestinier stoppade flyganfall i Gaza

I Gaza kunde flera hundra palestinier som agerade som mänskliga sköldar stoppa ett israeliskt flyganfall mot ett hus under natten mot söndagen. Under söndagen har dock våldet mellan israeler och palestinier fortsatt igen.

De flera hundra palestinierna trängde ihop sig i huset, på gården och på taket. Israeliska armén skulle genomföra ett flyganfall mot en militant palestiniers hus i norra Gaza och hade förvarnat familjen, men istället för att utrymma byggnaden samlades vänner och grannar för att barrikadera huset.

Protesten direktsändes i palestinsk tv och Hamas säger sig ligga bakom den. En israelisk militärtalesman bekräftar att attacken ställdes in för att man inte ville slå till mot oskyldiga. Enligt palestinska källor var protesten på söndagsnatten den första i sitt slag som förhindrat ett israeliskt flyganfall.

Israel står samtidigt under internationell press från omvärlden efter det allvarliga angreppet nyligen mot ett hus i Beit Hanoun i Gaza då 19 civila palestinier dödades. I helgen antog FN en resolution som fördömer det angreppet och som uppmanar Israel att dra tillbaka sina soldater från Gaza.

Efter nattens protest manar palestinska motståndsledare nu invånarna i Gaza att försöka stoppa fler angrepp på samma sätt i framtiden. Från israeliskt håll kommer uttalanden om att anfallen mot militanta palestinier kommer att fortsätta och att de palestinier som avfyrar raketer mot israeliska mål kommer att få betala ett pris.

På söndagseftermiddagen, efter att tre israeler skadats vid en raketbeskjutning, avfyrade ett israeliskt militärflyg minst en missil mot en bil med hamas-medlemmar och flera skadades.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".