Telia Sonera i rysk telekomkonflikt

Konflikten mellan Telia Sonera och den ryska industri- och finansjätten Alfagruppen kring ägandet i turkiska mobiloperatören Turkcell verkar efter ett och ett halvt år inte ha kommit närmare en lösning. Från rysk sida menar man att man inte kommer att släppa kontrollen över bolaget om man inte tvingas till det.

Både Turkcell och ryska Megafon är strategiska och långsiktiga innehav för oss, säger Kirill Babaev, vice direktör och talesman för Altimo, bolaget inom ryska jättekonglomeratet Alfa Group som kontrollerar just innehaven i olika östeuropeiska telekomföretag.

Telia Sonera har länge kämpat för att öka sitt inflytande i de båda lönsamma och snabbväxande östeuropeiska operatörerna, men Alfagruppen kan sägas ha utgjort en bromskloss.

Meningsskiljaktigheterna verkar inte vålla större huvudbry i Moskva. Ägarandelarna 13,2 procent i Turkcell Holding och 25 procent i Megafon ska förhoppningsvis bli viktiga grundstenar i den framtida allians man nu sedan en tid försöker få tillstånd, säger Kirill Babaev till Ekot. Man samtalar med flera stora västeuropeiska telekomoperatörer.

– Vi kan de snabbväxande marknaderna i öst, telekomföretagen i väst kan branschen och tekniken bättre än oss, men vilka bolag vi diskuterar med kan jag inte kommentera, säger Babaev.

Från Telia Soneras håll uppges intresset för ett gemensamt initiativ med Altimo vara litet och Teliasonera avvaktar just nu utgången av tvisten kring en aktiepost i Turkcell. Den avgörs i skiljenämnd både i Geneve och Wien och beslutet där måste följas av bolagen. Vinner Teliasonera där måste Alfagruppen lämna troligen ifrån sig sina aktier och de tillfaller i sista hand Telia Sonera.

Utgången är dock högst osäker och varken från Telia Soneras eller Alfagruppens vill man inte kommentera om man för några diskussioner om framtiden.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".